Gâdele adevărului şi Sinteza silei

Radu Paraschivescu Data publicării:
shutterstock_360211148

Joi, 11 mai 2017, ora 15.57, Antena 3. Pe post rulează un promo în care Mihai Gâdea  spune următoarele: „De 3500 de zile suntem împreună. De 2000 de zile suntem numărul unu. Aici am devenit o forţă. Ai vrut libertate? Am luptat. Corupţii? I-am demascat. Valori adevărate? Le-am descoperit. Noi. Toţi. Milioane de români. Poţi să ne iubeşti. Poţi să ne urăşti. Dar ştii sigur că, în ultimii zece ani, doar noi am spus adevărul. Doar noi am rămas în picioare. Aici. La Sinteza zilei. Cel mai urmărit talk-show din România.”

Propoziţia-cheie a materialului este „În ultimii zece ani, doar noi am spus adevărul”. Modest, elegant şi fără echivoc. Numai că bunele maniere sunt un capriciu în faţa unei mize atât de mari ca adevărul în media. Iar raportarea la adevăr a Antenei 3 trădează, dacă e să te iei după clipul de promovare, lecturi temeinice din Etica nicomahică a lui Aristotel: „Mi-e prieten Platon, dar şi mai prieten mi-e adevărul”. În acelaşi timp, „doar noi am spus adevărul” înseamnă, nu tocmai colegial, „toţi ceilalţi au minţit, fără excepţie”. Atitudinea Antenei 3 e dură, iar verdictul nemilos. Se justifică această formă a preţuirii de sine? Cu siguranţă, câtă vreme avem de-a face cu un far niciodată stins al adevărului, cu un bastion al informaţiei corecte, cu un areopag al obiectivităţii şi probităţii. Asta reiese din cuvintele lui Mihai Gâdea, iar realitatea nu face decât să-l confirme. O simplă privire aruncată asupra câtorva adevăruri prezentate la Sinteza zilei îi edifică până şi pe cei mai sceptici dintre sceptici.

Iată, bunăoară, adevărul prezentat cu ajutorul unui filmuleţ intitulat „Cum se fură pădurile: un singur transport, 25 de camioane”, în care biata Românie e deposedată de o parte a tezaurului silvic de străini cu gânduri mârşave. Mihai Gâdea se indignează: „Veţi număra tirurile şi veţi vedea câte astfel de tiruri pleacă din România. În nicio altă ţară din lume nu se întâmplă ce se întâmplă la noi. Nicio altă ţară din Europa nu îşi defrişează pădurile (pleonasm – n.m.) de această manieră. Nicăieri, nicăieri, nicăieri!” Filmul difuzat la Sinteza zilei prezintă într-adevăr nişte tiruri încărcate cu material lemnos, numai că acţiunea nu se petrece în România (nici n-ar fi avut cum, la felul în care arătau drumurile). Luat de pe Youtube, filmul e măsluit prin blurarea numerelor de înmatriculare şi a numelui companiei, după care e prezentat drept atentat la pădurile româneşti. În realitate, materialul filmat e un clip de promovare a unei companii austriece de transport, iar ruta lemnului pleacă din Seeberg (Elveţia) pentru a ajunge la Göriach (Austria).

Un alt adevăr care face o impresie puternică este cel prin care se divulgă apucăturile moşiereşti ale lui Horia-Roman Patapievici şi Mircea Mihăieş, despre care Mihai Gâdea susţine, tot la Sinteza zilei, că sunt speculatori imobiliari şi că deţin terenuri (la plural) la Roşia Montană. Că sug, adică, sângele şi mai ales aurul poporului, în cea mai bună tradiţie vampiric-ciocoiască. Mihai Gâdea arată şi un tabel în care se văd numele celor doi, dar, ca un făcut, e vizibilă doar o parte a tabelului. Cea în care e trecută suprafaţa deţinută nu încape, să vezi drăcie, în cadru. Dacă ar fi încăput, oamenii care se uită la Antena 3 ar fi aflat că fiecare dintre cei doi deţineau în proprietate, în mod simbolic, un metru pătrat de teren. Horia Patapievici şi Mircea Mihăieş încearcă să intre telefonic în legătură directă cu realizatorul emisiunii şi să pună lucrurile la punct. În numele adevărului, cred ei. Atâta doar că există adevăruri şi adevărurile Antenei 3, care nu coincid. Până la urmă, cei doi apelează la un alt canal mediatic şi explică: „Impresionaţi de rezistenţa eroică a asociaţiei «Alburnus Maior» din Roşia Montană, formată din adversari ai demarării exploatării miniere cu cianuri, aşa cum eram şi noi, am decis, alături de alţi câţiva intelectuali, să ne exprimăm adeziunea la decizia lor de a se opune barbariei. La invitaţia conducătorului asociaţiei, domnul Eugen David, am achiziţionat suprafaţa simbolică de 1 (un) metru pătrat, dorind să ne exprimăm prin acest gest  solidaritatea cu cei care se luptau contra distrugerii sălbatice a localităţii.”

Nu sunt singurele feluri în care este venerat adevărul la Antena 3. Colecţia de exemple e vastă şi cuprinde, printre altele:

a) trunchierea unei declaraţii date de Laura Codruţa Kovesi la Adevărul live, pentru ca vorbele ei să susţină punctul de vedere al Antenelor în scandalul cu ANAF;

b) ediţia initulată panicard „Cine vrea să rupă Transilvania minţind că o salvează?”, în care cuvintele-cheie sunt „bani”, „Soros”, „Cioloş”, „iredentismul maghiar”, „trupul sfânt al ţării” şi altele;

c) emisiunea în care se face o paralelă suprarealistă şi jignitoare între drama de la clubul Colectiv şi incendiul de la Bamboo, speculându-se pe tema unei duble manipulări piromanoide a guvernului tehnocrat;

d) ediţia despre „drama femeii care a furat caşcaval pentru a-şi hrăni fetiţa” – o încercare de a arăta lipsa de omenie şi de discernământ a justiţiei, trecându-se sub tăcere amănuntul că femeia era o infractoare cu trei alte furturi la activ şi o clientă fidelă a secţiilor de poliţie;

e) tentativa de decredibilizare a fostului ministru Daniel Funeriu, despre care se pretinde că a avut note proaste la unele probe scrise de la examenul de bacalaureat susţinut la un liceu din Strasbourg şi că ar trebui, din această cauză, să susţină şi un examen oral. În realitate, Antena 3 comite un fals grosolan în acte pentru care Daniel Funeriu îi promite o acţiune în instanţă.

În lumina acestor adevăruri de la Antena 3, Sinteza zilei ar trebui redenumită în procedură de urgenţă Sinteza silei. Iar dacă aşa arată adevărul, e preferabilă minciuna.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri