Centru de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă, la Râşnov

Data publicării:
CENTRU RASNOV

De acum şcoala se face altfel la Râşnov! În oraş s-a deschis primul Centru de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă din România. Copiii care vin aici sunt educaţi mai mult prin metode practice decât teoretice şi sunt învăţaţi cum să protejeze natura prin joacă. Învaţă lucruri noi despre plante şi îşi confecţionează singuri  jucării din materiale reciclabile.

Toţii copiii care vin la cursurile Centrului de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă SCHUBZ fac educaţie ecologică şi experimentează petrecând mult timp în natură. Chiar dacă cei mai mulţi dintre cei care vin aici sunt la grădiniţă, sau în clasele primare, cei mici cunosc foarte multe informaţii despre păsări şi animale, toate învăţate prin joacă.

"Colorez o pasăre. Colorez, decupez, apoi mai colorez încă una, şi apoi le lipesc pe băţul ăsta", copil.

"Am pus două foi lipite cu scotch, am pus frunze, castane, coji de castane", copil.

"Copiii pot să facă diverse activităţi: experimente cu apă, colaje cu elemente naturale din pădure, să îşi construiască propria pădure",  Luminiţa Tănasie - specialist în comunicare şi educaţie.

Copiii sunt învăţaţi încă de mici cât de important este să protejăm natura şi îşi fac jucării din lucruri pe care cei mai mulţi dintre noi le aruncăm la gunoi.

"Tai o sticlă, pui o aţă, o bagi în castană şi o vopseşti dacă vrei", participant.

Centrul SCHUBZ de la Râşnov este primul de acest gen din România. Idea este adusă din Germania, unde primele astfel de şcolii au fost înfiinţate încă din 1989.

"Acum 3 ani ne-a venit ideea să construim şi în România un centru la fel ca ale noastre din Germania. Astăzi este ziua în care s-a întâmplat. Fundaţia Deutsche Bundesstiftung Umwelt a făcut ca acest lucru să fie adevărat. Astfel că s-a deschis centrul de dezvoltare pentru copiii de grădiniţă şi pentru şcolari", Frank Corleis - director SCHUBZ Germania.

La inaugurarea centrului, copii dar şi părinţii lor au particpat la ateliere interactive.

"Fiecare în parte le vom mirosi, le vom degusta, vă voi spune câteva informaţii generale despre aceste plante, după care vom face o brânză cu aceste plante", profesor centru. 

"Tot ce se face aici, toate programele sunt gândite în primul rând pentru a experimenta. Copiii trebuie să înveţe cu toate simţurile. Ăsta e un detaliu foarte important în procesul de învăţare pentru că copiii vin cu drag", Mihai Dragomir - director SCHUBZ Râşnov.

Chiar dacă deocamdată a fost deschis doar primul centru, iniţiatorii proiectului vor ca in viitorul apropiat să aducă în toată ţara educaţia ecologică de tip SCHUBZ.

Reporter: Sorin Secli
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri