Sari la conținut

Buletinele biometrice, în aşteptare

Funcţionarii de la birourile de evidenţă a persoanelor mai au de aşteptat până când vor putea elibera cărţile de identitate electronice.

Teoretic, de astăzi, oricine ar fi solicitat o carte de identitate biometrică ar fi trebuit să o poată primi. Practic, însă, nicăieri în ţară nu a fost implementat sistemul aşa că buletinele se eliberează în continuare în mod clasic. 

"Până în data de 31 martie să se realizeze o staţie-pilot pentru implementarea acestui sistem", spune George Roşca directorul Direcţiei de Stare Civilă şi Evidenţa Persoanei Braşov.

Nimeni nu ştie unde a fost creată această staţie şi nici dacă a fost eliberată prima carte de identitate biometrică. 

În Covasna, la Sfântu Gheorghe funcţionarii cunosc detalii despre buletinele biometrice doar din legea intrată în vigoare astăzi.

"Încă nu am fost chemaţi la Bucureşti în legătură cu noile cărţi de identitate. Încă nu putem să le facem nu avem nici tehnologia nimic ca să facem asta", spune Borcsa Ferenc - şeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Populației Sfântu Gheorghe.

Deşi noile cărţi au fost contestate sunt persoane care ar fi dorit să îşi facă noul buletin electronic.

"Este foarte bine. Cel puţin nu vor mai putea fi furate sau să se falsifice", spune un braşovean.

Cărţile de identitate biometrice vor conţine mai multe informaţii decât cele actuale, inclusiv amprentele de la ambele degete arătătoare şi o scanare facială a posesorului. Aceste date vor fi stocate într-un cip aflat în interorul cărţii de identitate. Din momentul eliberării primului buletin electronic autorităţile din toată ţara au la dispoziţie 18 luni pentru a pune la punct noul sistem.