Chirurgia bariatrică - un lux pentru sistemul medical românesc

Data publicării:
OBEZI

Marian Oprea are 33 de ani și a moștenit problemele metabolice și de greutate de la părinți. A ajuns la 210 kilograme. A încercat să slăbească prin tot felul de metode: medicină naturistă, sport, înfometare. Nici una nu a dat, însă, rezultate. Pentru că viaţa lui era în pericul, bărbatul a făcut o alegere crucială: operaţia de micşorare a stomacului. La Braşov s-a putut opera doar la un spital privat.

"La spitalele de stat nu prea am găsit multe variante. În România nu este foarte accesibilă. Costurile operaţiei fiind mai mari de 5.000 de euro, iar pentru un bugetar sau un om de rând este foarte greu să adune aceşti bani", spune Marian Oprea.

O echipă de medici i-au oferit lui Marian operaţia gratuit. În urma intervenţiei laparoscopice omul a slăbit într-un timp record, peste 100 de kilograme.

În România, doar câteva centre universitare practică procedeul chirurgiei bariatrice, printre care: Târgu Mureş, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti.

"Centre care au foc continuu sunt câteva. Eu spun că suntem printre primii trei din ţară ca număr de cazuri şi singurii care facem acest tip de chirurgie prin ombilic", spune Bogdan Moldovan - şef secţie chirurgie clinică privată 

În Spitalul Judeţean Braşov operaţia nu se poate face pentru că nu există aparatura necesară.

"Este nevoie de o unitate de electrocoagulare, tip LigaSure, pe care noi nu o avem la spital, care secţionează, coagulează ţesutul în funcţie de impedanţa lui şi îl sigilează", precizează dr. Daniela Neculoiu - director medical Spitalul Judeţean Braşov

Într-un spital de stat, operaţia de micşorare de stomac costă peste 3.000 de euro. Nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, şi, fiindcă la ea se adaugă şi alte cheltuieli, costurile ajung să se ridice la tarifele practicate în clinicile private.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri