Sari la conținut

La şcoala din Şirnea, elevii învaţă în clase simultane

La Şcoala din Şirnea, aflată la 1.250 de metri altitudine, cei 20 de elevi de clase primare şi gimnaziale au venit bucuroşi la festivitatea de deschidere a noului an şcolar. Deşi ajung cu greu la şcoală, mai ales în perioada iernii, cu toţii se bucură de cursuri.

"Vii de la distanță? Da, sunt vreo patru kilometri. Și cum te descurci? Vin pe jos cu colegul meu și când ne întoarcem", spune un elev

"Fac 4 kilometri pe jos și iarna foarte greu că e zăpada foarte mare", spune o elevă.

Şcoala generală din Şirnea are doar 4 profesori care predau materii diferite şi un singur învăţător. Aici vin copii din mai multe sate învecinate, unele dintre ele aflate şi la peste patru kilometri distanţă. Profesorii fac şi ei naveta la şcoala din sat câteva ore pe săptămână pentru a preda la clasa unde studiază alternativ eşevi de clasele 5-8.

"Împărțim la începutul orei fișe de lucru fiecărui copil și după aceea trec pe la banca fiecăruia și explic sau îi grupăm pe cei de la anumită clasă și lucrăm cu ei", spune George Copoiu, profesor de matematică.

Învățătorul care predă de 25 de ani la şcoala din Şirnea este bucuros că elevii de I-IV au rezultate bune la învăţătură şi asta în ciuda faptului că este nevoit să împartă timpul de studiu în funcţie de fiecare elev.

"Am lucrat în condiții simultate din '90 până în prezent, cu patru clase. Este destul de greu, dar ne-am obișnuit, copiii s-au învățat. Îi învățăm pe copii cu munca independentă, le prădam lecția nouă, apoi ei lucrează independent anumite teme pe care le dăm și le și verificăm", spune Ioan Dudu, învăţător.

Părinţii îi sprijină pe copii cu tot ce pot. chiar dacă le este greu să îi aducă la şcoală, mai ales că mulţi dintre el străbat kilometri întregi pentru ai aduce la cursuri.

Şcoala are un efectiv mic de elevi. cadrele dicactice au apelat la o metodă prin care să păstreze unitatea de învăţământ deschisă.

"Suntem încrezători ca școala va funcționa. Am solicitat Inspectoratului Școlar Județean Brașov avizul pentru funcționare sub limita de elevi. Suntem pregătiți. Avem în mare parte asigurate cadrele didactice care vor preda la această școală", spune Bogdan Benga, directorul școlii.

Chiar dacă învaţă în condiţii grele, elevii de la Şirnea reuşesc în fiecare an să obţină rezultate bune la toate concursurile la care participă.

reporter: Ruxandra Morar
operator: Răzvan Rădache 

Pe aceeași temă