Maternitatea Braşov, dotată cu aparatură medicală

Data publicării:
MATERNITATE

De azi înainte bebeluşii pot fi ţinuţi sub supraveghere cu ajutorul unui monitor electroencefalograf. Până zilele trecute această monitorizare nu putea fi făcută pentru că aparatul nu exista în secţia de Terapie Intensivă Neonatală a Maternităţii din Braşov.

"La aceşti copii la care creieraşul suferă în momentul naşterii este improtant să le monitorizăm încontinuu activitatea electrică cerebrală astfel încât în momentul în care apar probleme să putem interveni cât mai rapid", spune medicul Olimpia Petrescu - şeful secţiei Neonatologie.

Aparatul a fost donat de organizaţia "Salvaţi Copiii" care are în desfăşurare un program de reducere a mortalităţii infantile.

 "Avem o rată a mortalităţii infantile de 9/1000, dublă faţă de media ţărilor din Uniunea Europeană, pierdem anual mai mult de 1.800 de copii până la împlinirea vârstei de un an. Şi este improtant să ajutăm colectivele de medici neonatologi, maternităţile, cu echipamente performante", afirmă Gabriela Alexandrescu - preşedinte executiv "Salvaţi Copiii", România.

În momentul de faţă Maternitatea Braşov nu ar fi putut achiziţiona un astfel de aparat din cauza subfinanţării.

"Contractul cu CJAS acoperă doar 70, maxim 70% din cazurile pe care noi le facem, le externăm în fiecare lună, aici intrând şi naşterile", spune Mircea Preda, managerul Spitalului Clinic de Obstretică şi Ginecologie Braşov.

Mai grav este faptul că în acest an prin programele naţionale cu ajutorul cărora sunt asigurate ustensilele şi materialele sanitare în secţia de terpaie intensivă s-au primit mult mai puţini bani. Dacă în 2012 s-au dat 400.000 de lei, anul acesta au fost primiţi doar 100.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri