Sari la conținut

Şi-au construit propria fabrică

Fabrica de lapte deschisă de câteva zile procesează peste 1.000 de litri de lapte pe zi, venit exclusiv de la localnicii din comuna Frumoasa.

"Zilnic avem o cantitate de 1.300, 1.400 de litri de lapte pe care o strângem de aicei din zonă", spune Ferencz Szilard - maistru în fabrica de lapte.

Fabrica aparţine cooperativei din comuna Frumoasa, şi membrii sunt localnici din cele trei sate. Fiecare persoană a contribuit cu câte 50 de lei pe cap de animal şi, cu ajutorul consiliului judeţean, s-a strâns suma necesară pentru ridicarea fabricii.

"Valoarea investiţiei e în jur de 450.000 de euro. Momentan sunt 107 gospodari", declară  Ferencz Tibor - primarul comunei Frumoasa.

Patru ani a durat până ca acest proiect să devină realitate. La fabrica de lapte se vor produce brânzeturi care ar urma să fie vândute tot în zonă.

"Oamenii au simţit nevoia ca să nu mai vândă laptele crud şi profitul să iasă din comună", a spus Marton Istvan - preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din jud. Harghita.

Ideea unei astfel de fabrici a prins repede în rândul localnicilor, mai ales că preţul laptelui este tot mai mic. Szakacs Vilmos are 15 vaci şi adună zilnic peste 100 de litri de lapte. Spune că dacă nu s-ar f deschis această fabrică, ar fi fost nevoită să renunţe la unele dintre ele.

 "Ne-am gândit la treaba asta acum câţiva ani ca o să vină şi vremea când se va termina cota de lapte", a spus Szakacs Vilmos - fermier.

Fabrica de lapte a cooperativei plăteşte litrul către producători cu un leu şi 20 de bani, cu 40 de bani mai mult decât plătesc fabricile mari din judeţ. Iar pentru că linia de producţie în mare parte automatizată, cei trei angajaţi se descurcă fără probleme.

reporter: Mirela Palcu
operator: Dan Dascălu