Aparatură medicală de ultimă generaţie la Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca

Data publicării:
APARATURA PEDIATRIE

Aparatele nou achiziţionate au ajutat deja la stabilirea unor diagnostice clare. Nepotul Danielei Mureșan suferă de o boală inflamatorie la nivelul esofagului. Copilul de 12 ani a fost operat deja de două ori, dar abia acum, la Cluj, medicii au reuşit să stabilească un diagnostic exact și să îi administreze tratamentul de care avea nevoie.

"Am venit cu o boală care la noi la Baia Mare nu s-a putut depista. Avea dureri de burtică, avea scaune foarte moi în cantitate foarte mare, slăbea din greutate. Este foarte bine, dar ar trebui foarte mult să se implice și Ministerul Sănătății şi nu numai Clujul, ci și în alte localități", a afirmat Daniela Mureșan.

Şi fiica Ancăi Pescaru a fost consultată de mai mulţi medici, fără a i se pune însă un diagnostic corect. Cu noile aparate, medicii de la Spitalul de Copii din Cluj au stabilit că fata de 7 ani suferă de colită ulcerativă.

"Mă ajută foarte mult, având în vedere că la noi, în Baia Mare, nu se fac asemenea investigații, nu face nimeni colonoscopie la copii. În Baia Mare nu au reușit nici să o diagnosticheze", a spus femeia.

Aparatele achiziţionate sunt de ultimă generaţie, spun doctorii clujeni.

"Practic, introducem în corpul pacientului acest gen de sonde, care sunt conectate la această aparatură. Este o aparatură pe care noi am obținut-o prin granturi de cercetare şi, sigur, suplimentările au fost făcute de universitate. Sunt niște catetere care sunt perfuzate cu apă şi înregistrează retrograd presiunile la nivelul tractului digestiv. Acesta este un lucru care face ca înspre noi să vină pacienți din toată țara, pentru un diagnostic de certitudine sau de excludere", a precizat Dorin Farcău, medic primar pediatru.

Medicii clujeni recunosc că, în lipsa unor astfel de aparate, afecţiunile digestive sunt greu de diagnosticat la copii. La secţia Pediatrie 3 de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii sunt tratate anual peste 300 de cazuri de boli digestive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri