Fac bani din jocuri pentru copii

Data publicării:
JOCURI VIDEO

Tudor Rad, un împătimit al jocurilor video, s-a apucat de crearea de jocuri pe calculator încă de la 16 ani. A învăţat tot ce ştie pe cont propriu, iar la 21 de ani a deschis primul lui studio de game development. În această aventură i s-au alăturat alţi doi prieteni alături de care a reuşit să dezvolte unul din cele mai accesate site-uri de jocuri pentru copii.

„Termenul tehnic este de bootstrapped business, termenul pratic era că eram cu buzunarele goale şi am pus cărămidă peste cărămidă, am reinvestit fiecare bănuţ pe care le-am avut iniţial ca să creştem portalurile astea. Suntem foarte mândri că am reuşit să facem brandurile astea în România, sub un brand românesc şi cu finanţare românească”, spune acesta.

Jocurile pentru fete de tip dress-up şi make-over le-au adus tinerilor atât câştiguri însemnate, cât şi recunoaştere internaţională. Cele şase portaluri de jocuri dezvoltate de aceştia sunt accesate de milioane de copii din întreaga lume, iar cei trei colaborează cu firme importante din Satele Unite şi Europa de Vest. Tinerii au creat deja mii de jocuri de succes şi asta pentru că au grijă să ofere publicului ţintă exact ce doreşte.

„Avem multe informaţii legate de vizitatorii de pe site-uri, ne interesează foarte mult ţările, vârsta lor, genul, timpul petrecut pe site, acţiunile lor, categoriile cele mai jucate. Combinaţiile cele mai des întâlnite sunt cele de hairstyle cu dress-up. Dezvoltăm circa 30 de jocuri pe lună cu plus minus, cu menţiunea că putem dezvolta şi 45 şi 20. Este vorba de un business de milioane de euro pe an ca şi cifră de afacere şi probabil şi ca şi profit”, explică Paul Mureşan, director executiv.

Chiar dacă industria jocurilor video este în plină dezvoltare în România, în universităţi nu există încă specializări unde tinerii să înveţe abc-ul programării de jocuri video. Acesta este unul dintre motivele pentru care mai mulţi tineri IT-işti au creat anul trecut Asociaţia Română a Dezvoltatorilor de Jocuri.

„Încercăm să explicăm universităţilor ce înseamnă game development-ul, să creăm un dialog pe acest subiect, încercăm să identificăm cum putem să adresăm această nevoie. Estimăm că în ultimii doi ani piaţa de game development s-a triplat din punct de vedere al numărului de dezvoltatori. Există în prezent peste 5.000 de dezvoltatori la nivel de ţară”, susţine Andrei Istrate, preşedintele Romanian Game Developers Association.

Câştigurile nu sunt de neglijat în acest domeniu. Un programator de jocuri video poate câştiga la început 300 de euro pe lună şi poate ajunge în câţiva ani la un venit de 3.000 de euro sau chiar mai mult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri