Rezistenţa la antibiotice, o statistică îngrijorătoare

Data publicării:
antibiotice

Dincolo de pacienţi sau medici, farmaciştii au şi ei partea lor de vină: recomandă antibiotice şi le vând fără niciun fel de reţetă. Astfel, dacă alegem la întâmplare o farmacie din Cluj-Napoca, vom fi serviţi cu antibioticele de care avem nevoie, fără prea multe întrebări suplimentare. Testul a fost făcut de o echipă Digi24 Cluj-Napoca.

Reporter: "Aţi putea să-mi daţi ceva antibiotic?"
Farmacistă: "Aţi mai luat?"
Reporter: "Da. Data trecută când am avut tot aşa, am luat antibiotic."
Farmacistă: "Și a fost în regulă? Cum se numea?"
Reporter: "Nu mai ţin minte, dar ştiu că era antibiotic... era pentru dureri în gât."
Farmacistă: "Spray de gât cu antibiotic local. E mai bine decât să luaţi comprimate, e mai puternic. Să vă dau ce aţi mai luat."

"Administrarea necorespunzătoare, nejustificată a antibioticelor, poate duce la apariţia tulpinilor rezistente şi acestea pot fi ulterior responsabile de infecţii extrem de greu de tratat. La ora actuală, în România, putem spune că suntem lideri europeni în consumul de antibiotice", declară Mihaela Lupşe, director medical la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.

"În ceea ce priveşte rezistenţa la antibiotice, probabil că este vorba de datele din spitale, acolo poate fi o problemă, dar în ambulator, consumul de medicamente nu cred că este cel mai mare din Uniunea Europeană", spune însă Speranţa Iacob, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj.

Potrivit Societăţii Române de Microbiologie, în 2012, peste 600.000 de români au luat antibiotice, iar cele mai multe au fost eliberate fără nicio prescripţie medicală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri