Dacă proiectul descentralizării trece în forma actuală, porturile vor ajunge la consiliile judeţene 

Data publicării:
port fluvial

 

Porturile trecute pe lista descentralizării sunt cel de la Cernavodă, actualmente sub tutela Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu, Portul Hârşova şi punctul de lucru Ostrov-Regie aflate în subordinea Administraţiei Porturilor Galaţi. În proiect se arată că acestea vor fi gospodărite de consiliile judeţene pe raza cărora se află.

Foste centre comerciale, acum în paragină

În trecut, oraşul Hârşova era un important centru comercial unde acostau atât nave de mărfuri, cât şi nave de croazieră. În ultimii ani, s-a desfiinţat agenţia Navrom Hârşova, iar Administraţia Porturilor Dunării din Galaţi nu face absolut nimic în zonă. Au mai rămas acolo doar câteva bărci de lemn aproape scufundate şi un ponton.

Nici Portul Cernavodă nu este mană cerească pentru bugetul judeţului şi asta din cauză că activitatea de acolo s-a redus drastic în ultimii ani. Doar câteva nave mai tranzitează zona. Activitate mai mare are şantierul naval din zonă.

"În Portul Cernavodă se descarcă în special produse metaurgice, dar şi cereale. Cantitatea medie anuală pentru cele două tipuri de mărfuri depăşeşte cu puţin 340.000 de tone, adică nici măcar un sfert din mărfurile descărcate în Portul Constanţa", a spus reporterul Digi 24 Constanţa, Oana Manoilă.

Ce spun oficialii Consiliilor Judeţene

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa susţine că este absolut de acord cu proiectul de descentralizare care are drept scop principal aducerea deciziilor cât mai aproape de cetăţean.

"Eu sunt sută la sută de acord cu ceea ce a spus dl viceprim-ministru Dragnea Liviu şi cu ceea ce apropus pentru că acest proiect de descentralizare îl discutăm şi îl analizaţi dvs în presă de 23 de ani", a spus Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. 

Şi Consiliul Judeţean Tulcea este pregătit să primească cu braţele deschise şapte porturi fluviale şi alte două puncte de lucru.

Vasile Strat, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea: "Taxele şi toate operaţiunile care se desfăşoară în interiorul porturilor revin parţial, sau în totalitate autorităţilor respective, cele care cunosc cel mai bine ce trebuie făcut acolo"

La nivel naţional, numai putin de 10 consilii judeţene vor prelua administrarea celor aproape 30 de porturi şi puncte de lucru de la Dunăre.

reporter: Oana Manoilă
operator: Viorel Cotleţ

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri