Sari la conținut

Casa memorială "Anton Pann", în paragină

Casa memorială Anton Pann, compozitorul Imnului Naţional al României, se degradează văzând cu ochii. Monument istoric şi simbol al culturii din Râmnicu Vâlcea, casa nu a mai fost renovată de aproape 40 de ani. În sertarele conducerii muzeului zace de 2 ani un proiect de reabilitare, pentru că nu a fost luat în seamă de autorităţi. Acum aşteaptă salvarea din partea fondurilor europene.

Muzeografii care se ocupă de Casa Memorială Anton Pann sunt dezamăgiţi când văd, că pe zi ce trece, clădirea se degradează. De ani buni, prin prereţi de infiltrază apa de ploaie şi umezeala. În fiecare zi trebuie să şteargă mucegaiul de pe pereţi şi podele. Custodele casei speră de mulţi ani că se va lua o măsură, însă nu s-a întâmplat nimic.

Pe lângă infiltraţiile permanente de umezeală din pământ, situaţia se înrăutăţeşte atunci când plouă. Casa care a fost mutată în 1982 de pe vechiul amplasament, a fost aşezată pe un teren în pantă.

Locuitorii din Râmnicu Vâlcea se mândresc cu această casă memorială şi spun că este un simbol al oraşului. Construcţia veche de 250 de ani este vizitată anual de peste 5000 de localnici şi turişti. Aceştia observă acum stadiul de degradare şi nu înţeleg de ce nu se iau măsuri.

Directorul Muzeului Judeţean Vâlcea spune că are de 2 ani în sertar proiectul de reabilitare cu toată documentaţia şi studiile tehnice. Ar fi nevoie de aproape 200 de mii de euro, însă vechea conducere a Consiliului Judeţean nici nu a vrut să audă de această investiţie. Singura speranţă sunt acum fondurile europene însă trebuie să apară noile ghiduri de finanţare. Directorul spune că dacă nu se va rezolva nici aşa tot nu va lăsa casa să se distrugă.

Noua conducere a CJ Vâlcea nu înţelege de ce acest simbol cultural nu a fost luat în seamă. Nici acum nu au bani pentru toată finanţarea însă speră să acceseze fonduri europene şi să participe doar cu cofinanţarea de 10%.

Vis-a vis de casa Anton Pann se află Parcul Zăvoi, acolo unde pe 29 iulie 1848 s-a cântat pentru prima oară Imnul Naţional ''Deşteaptă-te române''. Şi acest obiectiv care atrage mii de turişti este într-un lung proces de reabilitare care ar fi trebuit să fie gata în această lună, însă lucrările abia au început.