Casele boiereşti din Craiova, lăsate în paragină. Fără bani pentru reabilitare, proprietarii le-au scos la vânzare

Data publicării:
170214 CASE BOIERESTI

Zeci de clădiri monument istoric din Craiova stau să cadă din lipsă de bani. Cum nu îşi permit să le reabiliteze, proprietarii le-au scos la vânzare, însă niciun cumpărător nu se arată. De cealaltă parte, specialiştii susţin că au şi alte variante de salvare a monumentelor istorice, donaţia către stat.

O casă boierească din centrul Craiovei, care datează din anii 1800, cu 11 camere, poate să coste între 400.000 şi 700.000 de euro, dar poate ajunge şi până la peste 2 milioane de euro. Nu există putere de cumpărare pentru astfel de imobile, aşa că se vând foarte greu.

Sunt adevărate diamante arhitecturale, dar după ce au fost retrocedate proprietarilor, au început să se transforme în ruine.

Doar câteva dintre zecile de case scoase la vânzare şi-au găsit cumpărător. Asta pentru că pe lângă preţul foarte mare pe care ar trebui să îl plătească, noul proprietar ar trebui să restaureze imobilul, iar acest lucru nu se face decât cu un proiect ce trebuie aprobat de Direcţiile judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional. Proiectarea unei astfel de clădiri ajunge şi la 15% din valoarea casei. Astfel că la un imobil care costă un milion de euro, proprietarul ar trebui să mai plătească 150.000 de euro numai pentru proiect.

„Plaja de preţuri pentru casele boiereşti din Craiova este destul de mare. Porneşte de undeva din zona 500.000 de euro per imobil şi poate ajunge chiar la 2 milioane de euro”, a spus Cristian Clenciu, agent imobiliar.

O soluţie ar fi ca statul să cumpere aceste clădiri, pentru că legislaţia în vigoare spune că dacă este interesat în achiziţionarea unui astfel de imobil, poate să îi comunice proprietarului. Sunt însă prea puţine cazuri când se întâmplă asta, iar ca dovadă stă priveliştea tristă şi dărăpănată a timpurilor apuse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri