Olimpici din Craiova, studenţi la universităţi din străinătate

Data publicării:
160913 olimpic

România produce olimpici pe bandă rulantă. Aproape 200 de elevi au reprezentat, anul acesta, ţara noastră la olimpiadele internaţionale, iar cei mai mulţi s-au întors cu premii. Din păcate, majoritatea îşi continuă cariera în străinătate. Este şi cazul lui Mihai Popa, olimpic internaţional şi balcanic la informatică. Tânărul a luat bacalaureatul cu 9,90 şi va pleca în Anglia, pentru a studia la Imperial College of London.

Mihai Popa are 19 ani şi este vârful unei generaţii de elevi de marcă ai Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Informatica a descoperit-o abia în clasa a IX-a şi tot de atunci au venit şi premiile. A obţinut medalii la olimpiade judeţene, naţionale, dar şi internaţionale. Acum trei luni a fost în Australia, la Olimpiada Internaţională de Informatică, de unde s-a întors cu medalia de bronz, iar în urma cu doar câteva zile a venit cu o medalie de argint de la o altă competiţie importantă - Balcaniada de Informatică.

„A fost frumos, a fost ultimul meu concurs de informatică din liceu. Sunt mulţumit că s-a încheiat astfel”, a spus tânărul.

Pentru a ajunge la o asemenea performanţă a muncit mult. Ore întregi petrecute în faţa calculatorului. Dar a meritat. Acum îl aşteaptă un viitor strălucit. A fost acceptat la cinci universităţi prestigioase din Europa şi a ales-o pe cea mai bună. Nu îi va fi greu să plece din ţară, pentru că prietena sa, de asemenea elev de marcă, a fost acceptată de o altă universitate din Londra şi vor pleca împreună.

„M-am gândit, în primul rând, că Anglia îmi poate oferi mai multe oportunităţi. Mă pot dezvolta mai bine pe plan profesional”, a mai spus Mihai Popa.

Anul acesta, Craiova a fost o adevărată sursă de olimpici pentru România. O bună parte dintre olimpici a ales să studieze în străinătate.

„Este o pierdere. Ar fi normal ca aşa cum străinii se folosesc de inteligenţa copiilor noastri, ar fi normal ca noi să ne folosim de inteligenţa lor”, a precizat Marius Nicoli, profesor de informatică la C.N. "Fraţii Buzeşti" Craiova.

Din clasa în care a studiat Mihai au optat pentru facultăţi din străinătate alţi 8 elevi, toţi cu concursuri câştigate şi rezultatele exemplare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri