Un tânăr fermier din Olt a transformat un fost CAP într-o afacere de succes

Data publicării:
180314 FERMA

Un fost CAP a fost transformat într-o afacere de succes, cu bani europeni, de un tânăr din Olt. În 5 ani, ferma de vaci înfiinţată de acesta a devenit cea mai mare şi mai modernă din Oltenia, cu o producţie de peste 5 tone de lapte pe zi. Antreprenorul vrea să obţină din nou bani europeni pentru o nouă fermă specializată pe producţia de carne.

Florin Chirea a preluat ferma dezvoltată de părinţi încă din 1999, pe locul unui fost CAP. S-a axat pe domeniul agricol şi a ajuns să lucreze peste 2.000 de hectare. Ferma avea şi câteva zeci de vaci care produceau lapte în condiţii tradiţionale. În 2008 şi-a pus problema dacă să închidă afacerea zootehnică sau să o dezvolte la standarde de calitate. A ales cea de-a doua variantă şi a depus un proiect pentru finanţare europeană. A obţinut aproape 800.000 de euro şi a contribuit cu alţi 700.000. Ferma de vaci are acum 600 de capete, dintre care 300 sunt în producţie de lapte.

Calitatea laptelui a asigurat şi o piaţă de desfacere sigură către unul dintre cei mai mari procesatori din ţară. Ferma practică de 3 ani un sistem de creştere intensivă, iar profitul a început să fie consistent, 400.000 - 500.000 de euro pe an.

„Este o afacere profitabilă, dar nu găsim rezultatele imediat aşa cum ne place nouă românilor să le căutăm”, a spus Florin Chirea, proprietarul fermei.

Ferma deţine celule de siloz şi procesatoare pentru hrana animalelor, precum şi o sală de muls computerizată cu 30 de posturi. Condiţii ideale pentru animale, dar şi pentru personalul lucrător.

„Destul de plăcut şi interesant în acelaşi timp, având în vedere că nu am mai lucrat până acum în o asemenea fermă”, spune o angajată.

Ferma de vaci a dublat prin apariţia ei şi numărul de angajaţi ai firmei, care acum este de 120. Un lucru lăudat şi de autorităţile locale şi care dă speranţe şi altor locuitori ai comunei.

„Pentru Rusăneşti este un ajutor foarte mare, pentru că 120 de locuri de muncă înseamnă ceva pentru localitatea noastră, la 4.000 de locuitori”, a spus Alexandru Chirea, primarul comunei Rusăneşti.

„Este foarte modernă, este după normele europene, ne mândrim foarte mult pentru că a creat locuri de muncă”, spune un localnic.

Şi alţi locuitori din Rusăneşti au şanse să-şi găsească un loc de muncă, deoarece tânărului fermier i-a fost acceptat un nou proiect cu fonduri europene în valoare de 1,8 milioane de euro, pentru dezvoltarea unei ferme pentru producţia de carne de vită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri