Sari la conținut

Grădiniţă de oraş, cu toaleta în curte

În timp ce în multe dintre unităţile de învăţământ din mediul rural s-au construit în ultimii ani toalete moderne, în cartierul Fileşti din Galaţi copiii de grădiniţă folosesc un grup sanitar situat în spatele curţii. 

Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar, în municipiul Galaţi există o grădiniţă care le oferă copiilor condiţii demne de Evul Mediu.

În cartierul Fileşti, unitatea de învăţământ are grupul sanitar în fundul curţii, iar cei mici nu beneficiază de minimum de igienă.

Situaţia este şi mai gravă pe timpul iernii, când copiii sunt nevoiţi să meargă la toaletă în curte.

"Veceu nu a fost dintotdeauna în fundul curtii, a fost un veceu ecologic care a fost în faţă, dar având contract doar pe un de zile au venit şi l-au ridicat. La minus 20 de grade vă daţi seama cum, se îmbracă şi vin cu doamna educatoare ca să-şi facă nevoile afară" a spus un părinte.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că s-au gândit la o soluţie de compromis: amplasarea unei toalete ecologice, dar tot în curte!

Mioara Enache, inspector şcolar general ISJ Galaţi: "Încercăm să găsim o rezolvare împreună cu Primăria, însă este mai greu pentru că este necesară o sumă mai mare de bani pentru realizarea reţelei de canalizare. Problema o rezolvăm să spunem aşa, cu ghilimele de rigoare, prin aducerea unei toalete ecologice".

Autorităţile cunosc situaţia de la grădiniţa din Fileşti şi spun că nu au ce face până când nu va fi rezolvată problema canalizarii în zonă.

Există, totuşi, o veste bună pentru anul viitor. Municipalitatea derulează un proiect european pentru canalizarea cartierului Fileşti.

Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "În momentul de faţă având în vedere că nu există utilităţi precum apă sau canalizare este foarte greu să modernizezi o unitate şcolară".

Grădiniţa nu are autorizaţie de funcţionare şi nici nu va primi până în momentul în care nu va avea o toaletă corespunzătoare din punct de vedere igienic.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Luigi David 

Editor web: Dana Costache