Sari la conținut

Arbori salvați printr-un vot. Consilierii județeni din Iași vor lua act de o listă cu 383 de arbori deosebiți

Proiectul de hotărâre nr. 27 se bazează pe o expunere de motive semnată chiar de președintele CJ Iași, Cristian Adomniței. În document se precizează că la ședința ordinară de pe 24 aprilie, consilierii nu știau care este statutul platanilor din parcul Teatrului Național. Reprezentanții Primăriei Municipiului Iași ar fi vrut să-i taie, dar Agenția pentru Protecția Mediului a hotărât că platanii trebuie incluși în proiectul de modernizare a zonei.

Proiectul de hotărâre care conține lista arborilor protejați poate fi studiat AICI (lista la pagina 8)

Dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat, nicio primărie nu va mai avea voie să taie copacii înscriși într-o anexă. Pe lista Agenției de Protecție a Mediului se află în acest moment 383 de arbori - stejari, tei argintii, plopi, platani, molizi, castani, un vișin turcesc, arbori de plută, arborele prințesei, al pagodelor, arborele de miere și de mătase.

Cel mai în vârstă arbore din judeţ este un tei de la mănăstirea Bârnova, în vârstă de 674 de ani, datând din anul 1340. Pe locul doi se află un păr situat în comuna Ciohorăni, în vârstă de 607 ani.

Amenzile pentru încălcarea prevederilor acestei noi hotărâri ajung la 5.000 de lei și vor fi date de comisarii Gărzii de Mediu. Proiectul trebuia discutat la ședința din aprilie, dar a fost amânat.