Își țineau economiile la bancă și cereau de la stat  ajutoare de încălzire

Data publicării:
BARBAT CU BANI IN MANA

La ghișeele Direcției de Asistență Comunitară din Iași este forfotă zilele acestea, după ce 1.300 de beneficiari ai ajutorului de încălzire au fost înștiințați că asupra lor există suspiciunea că au încasat bani ilegal. Printre cei depistați cu depozite bancare mai mari de 3.000 de lei, lucru care duce la excluderea acordării ajutorului social, se numără și Gheorghe Sofronie. Bărbatul susține însă că banii nu îi aparțin:

"N-avem, de unde, dintr-un salariu de 800 de lei pe lună, de unde să-i dau. Nevasta e pensionată pe caz de boală cu 500 de lei și ceva, doi copii la facultate, de unde să-i dau înapoi? Şi, în primul rând, nu erau banii mei, erau ai surorii mele şi, din cauza problemelor pe care le-a avut în familie, i-a trecut pe numele meu."

O scuză similară folosește și Angelica Ciubotaru, care lunar a încasat câte 150 de lei de la stat:

"Banii nu erau ai mei, erau ai părinților, asta e. Nu mi se pare normal dacă banii ăia nu au fost ai mei, au fost trecuți pe mine, dar ce vină am avut eu. - Ați avea de unde să-i returnați? - Nu, de unde? - Și ce o să faceți? - Nu știu ce o să fac, asta nu mi se pare normal, e o prostie efectiv."

Unii dintre beneficiari susțin că nici nu știau de existența unor conturi bancare pe numele lor.

"- Dumneavoastră ați luat 4 000 și ceva de lei, deci în acea perioadă ați depășit. - Banii aceia nu erau depuși în contul meu, doamnă. Era depus de societate în contul societății. Deci eu nu m-am folosit de bani, nu m-am folosit de dobândă, nu am scos 5 bani, nu aveam acces la ei."

"Unde am lucrat mi se oprea o garanție materială și erau depuși de societate, banii aceia toți timp de câți ani am lucrat la ei, deci societatea se ocupa. Mie în mână personal nu-mi dădeau 5 bani. În momentul în care am ieșit la pensie, într-adevăr mi s-au dat banii și asta s-a întâmplat la începutul acestui an, când am ieșit la pensie."

Ajutoarele de încălzire se acordă în sezonul rece, timp de 5 luni pe an, în perioada 1 noiembrie - 31 martie. Sumele primite variază între 15 lei și 200 de lei, în funcție de veniturile familiei.

Luminița Munteanu, şefa Direcției de Asistență Comunitară Iași: "noi, în primă fază, suntem așa cum am spus mai devreme, în etapa de verificare, de confirmare sau infirmare a existenței lor. După aceea, vom emite dispoziția de recuperare a sumelor respective. Mai departe, recuperarea sumelor se va face de către departamentul finanțe publice locale."

La Iași, în fiecare an, aproximativ 10.000 de persoane primesc ajutoare pentru plata încălzirii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri