Proiecte energetice majore, în județul Iași

Data publicării:
investitii 1

Lucrările la gazoductul ce va lega România de Republica Moldova vor începe pe 27 august. Este o investiţie de 27 de milioane de euro care va fi gata în maximum un an de zile. Se vor construi 43 de kilometri de conducte ce vor transporta anual peste 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din România către Republica Moldova. Suficient pentru a asigura necesarul de gaze pentru ţara vecină care consumă anual ceva mai mult de 900 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

Într-o primă etapă, România va exporta 500 de milioane de metri cubi de gaze iar primii beneficiari vor fi instituţiile de învăţământ şi consumatorii casnici. De câştigat vor avea şi primăriile din România pe teritoriul cărora va trece gazoductul. Comunele din zonele respective vor fi alimentate cu gaz metan.

O altă investiţie în domeniul energetic va fi demarată la sfârşitul lunii. În comuna Miroslava va fi amenajat primul parc solar din judeţ. Proiectul va costa cinci milioane de euro, iar banii provin din fonduri europene nerambursabile. Parcul va asigura necesarul de energie electrică pentru şcolile, grădinițele şi iluminatul public din comuna Leţcani. Surplusul de energie va fi vândut în reţeaua naţională.

„Se va semna contractul săptămâna viitoare. E primul parc din Iaşi cu fonduri europene de un megawatt. Trebuie să fie finalizat până la sfârşitul lui 2015 pentru a putea încasa banii europeni”, a declarat Maricel Popa, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Oficialul ieșean din Ministerul Economiei a mai declarat că anul 2014 este propice pentru atragerea de fonduri europene pentru proiecte de energie. Primăriile pot amenaja parcuri solare sau pot reabilita centralele hidrotehnice. În acest fel, în multe localităţi, preţul energiei electrice ar putea să scadă şi cu 25%.

CITEȘTE ȘI:

Traficul din Iași, fluidizat peste doi ani printr-un sistem modern finanțat din fonduri europene

Ambulatoriul de la Pneumoftiziologie, modernizat cu peste două milioane de euro

Un nou șantier va fi deschis din toamnă în Iași

Bolnavii de la Spitalul de Recuperare din Iași vor fi programați și diagnosticați online

Una dintre cele mai vechi biserici din Iași, redeschisă după restaurare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri