Atenţie! Experţii au descoperit substanţe periculoase în fântânile dintr-o comună bihoreană

Data publicării:
stire nitarati

Ministerul Mediului derulează un proiect în 86 localități din țară pentru informarea populației despre riscul pe care îl presupune consumul apei infestată cu nitrați, dar și pentru a depista sursele de apă nocive, în special în mediul rural. Probleme nu au au fost descoperite numai în localitatea Sălacea din Bihor, ci pe tot teritoriul țării, acolo unde s-au prelevat probe de apă.

"Sunt mai multe surse de contaminare, printre care acest gunoi de grajd, care trebuie să fie gestionat în mod corect. Acest lucru presupune realizarea unor platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd, după care să fie dus la platforma comunală de depozitare", spune Florian Grigore Rădulescu, expert de mediu.

"În proiectul ăsta am câștigat un tractor cu remorci, un vidanjor și unîncărcător frontal. Asta este un foarte mare avantaj pentru comuna noastră, pentru că zona asta este foarte infectată cu nutrienți", recunoaşte Béla Horváth, primarul comunei Sălacea

Primaria din localitate a construit platforme pentru depozitarea gunoiului animalier pentru reducerea poluării, dar aceasta continuă să se producă. Apa se contaminează ușor, pentru că în cele mai multe cazuri anexele gospodăreşti sunt ridicate in apropierea fântânilor.

Experții le-au recomandat localnicilor să nu consume apa din fântâni şi să o folosească doar pe cea din sistemul centralizat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri