Cea mai mare poartă maramureșeană din țară, sculptată din doi stejari doborâţi de furtună

Data publicării:
poarta maramureseana

În Maramureș, cunoscut ca ținuțul bisericilor și al porților de lemn, a "răsărit", de câteva zile, o poartă cum alta în țară nu-i. Este vorba despre cea mai mare poartă maramureșeană din România, sculptată din doi stejari doborâți de furtună și montată chiar la intrarea în comuna Oncești. Dimensiunile record au transformat-o repede într-un adevărat obiectiv turistic.

De cum te apropii de comuna Oncești, printre dealurile care străjuiesc hotarul de-o parte și de alta a drumului, zărești din depărtare o poartă maramureşeană de lemn. Este cea mai mare din România, așa că turiștii opresc să o admire îndeaproape.

"Este imensă! Am văzut la televizor când s-a inaugurat, dar nu credeam că e așa de mare! Foarte frumoasă", spune un turist din Suceava.

Sculptată din lemnul provenit de la doi stejari doborâți de furtună, poarta marchează, în mod simbolic, intrarea pe Valea Izei. Șase oameni, în frunte cu meșterul Vasile Pop din Bârsana, au muncit vreme de jumătate de an la realizarea ei.

"Poarta măsoară aproape 6 metri înălțime și 16 metri lungime. Lucrarea, realizată din lemn de stejar masiv, a costat Primăria Oncești aproape 140 de mii de lei", a detaliat Izabela Jurasko, jurnalist Digi24.

"Sunt un iubitor de tradiții, de obiceiuri, de ceea ce e frumos și atunci m-am gândit că zona Văii Izei, acolo unde există cea mai frumoasă mănăstire din lume, zic eu, Bârsana, merită să aibă o intrare", a explicat Matei Godja, primarul comunei Oncești.

Și pentru localnicii din Oncești, poarta prin care le ajung oaspeții în comună reprezintă motiv de mândrie.

"Ceva minune pentru turiștii care vin. Ne mândrim că au făcut așa ceva în sat la noi, în comună la noi."

"Este simbolul acestei comune și suntem mândri de oamenii care au reușit să o lucreze."

În completarea porții urmează să fie construite o terasă și mai multe foișoare, unde turiștii vor putea servi masa. În final, lucrarea din lemn va măsura, în total, 26 metri lungime.

Comuna Oncești, devenită anul acesta stațiune turistică de interes local, este situată la 13 kilometri de Sighetu Marmației, respectiv 57 de kilometri de Baia Mare.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri