Clădirea Teatrului Arcadia, "adoptată" de orădeni. E felul în care sunt strânse donații pentru redecorarea interiorului

Data actualizării: Data publicării:
teatrul Arcadia
foto: Zile si Nopti

Orădenii sunt îndemnați să "adopte" clădirea Teatrului de Copii Arcadia din oraș și să doneze bani pentru redecorarea acesteia. Totul se întâmplă în cadrul unui inedit proiect al clubului Rotary Art Nouveau, care a și deschis un cont în acest sens. Inițiativa este sprijinită chiar de directorul instituției de cultură, care va dona încasările rezultate în urma unui spectacol personal.

Redecorarea interiorului Teatrului Arcadia reprezintă prima etapă a proiectului "Adoptă o clădire, adoptă un pasaj", lansat de curând de Rotary Club Oradea Art Nouveau. Pereții au nevoie de un strat nou de zugrăveală, iar gresia trebuie înlocuită.

"Cu banii strânşi din donaţii vor fi redecorate holul şi foaierul Teatrului Arcadia. Pereţii vor fi văruiţi, cel mai probabil va fi pus şi un tapet, iar pe jos va fi montat un covor gros de culoare roşie, asemenea marilor teatre din lume", a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

"Sunt vreo 200 de metri pătraţi de perete, dacă nu şi mai mult, cam tot 200 de metri pătraţi de podea care trebuie mochetată", spune Sebastian Lupu, directorul Teatrului Arcadia.

În cadrul proiectului vor mai fi cumpărate perdele şi obiecte de mobilier. Totul este posibil cu ajutorul donațiilor făcute într-un cont deschis în acest scop.

"- Eu merg frecvent la spectacole şi am să contribui.
- O să donaţi?
- Sigur că da", spune un orădean.

"Mie îmi place orice iniţiativă de a dona, mai ales atunci când este în scop nobil."

"Merită, sigur că da, mai ales pentru cultură."

"Din puţinul nostru am da, mai ales că e vorba de copii."

La strângerea de fonduri contribuie inclusiv directorul teatrului, care va dona încasările unui spectacol pe care îl va susține pe 24 februarie.

"Este vorba despre celebrele cuplete ale lui Constantin Tănase, un personaj pe care eu am încercat să îl interpretez cât mai fidel posibil; chiar şi machiajul este un proces îndelungat de aproape o oră", a detaliat Sebastian Lupu, directorul Teatrului Arcadia.

În seara evenimentului, spectatorii vor putea cumpăra şi fotografii ce reprezintă transformarea actorului în personaj și tehnicile de machiaj folosite.

"Cultura face parte din educaţie, gustul pentru frumos se dezvoltă de mic şi considerăm că ai noştri copii au nevoie încă de mici de tot ce este frumos şi de aceea şi Teatrul Arcadia trebuie să fie frumos pentru ei", spune Mirela Lupu, din cadrul Rotary Club Art Nouveau Oradea.

Clădirea în care funcţionează Teatrul Arcadia a fost ridicată în anul 1760 și este una dintre cele mai vechi din oraş. 36 de mii de spectatori asistă în fiecare an la reprezentațiile trupei.

În a doua parte a proiectului clubul Rotary vrea să strângă bani pentru modernizarea unui pasaj de legătură între străzile Traian Moşoiu şi Vasile Alecsandri.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri