Colocviile Marii Uniri, un proiect special Digi24 Oradea

Data publicării:
beta colocviile unirii vocile

Digi24 Oradea continuă proiectul început alături de Complexul Muzeul Ţării Crişurilor pe tema Marii Uniri din 1918. În ediţia de joi a emisiunii Vocile Bihorului, istoricul Ioan Horga a vorbit despre contextul internaţional al anului care a dus la formarea României Mari. La această veritabilă lecţie de istorie au asistat şi elevi ai unor şcoli din Cefa şi Sânicolau Român.

Profesorul universitar Ioan Horga, decanul Facultăţii de Istorie din Oradea, invitatul emisiunii de joi, le-a povestit elevilor despre starea de lucruri de la începutul secolului al XX-lea, în Imperiul Austro-Ungar. Minorităţile din imperiu începeau să îşi facă auzită vocea din ce în ce mai pregnant şi cereau o mai mare libertate faţă de autoritatea monarhică.

Românii din Imperiu şi-au anunţat intenţia de a-şi decide singuri soarta prin declaraţia de la Oradea, din 12 octombrie 1918, semnată în casa avocatului Aurel Lazăr şi citită ulterior în Parlamentul de la Budapesta. Elita românească a fost imediat chemată la negocieri pentru a renunţa la acest demers.

Elevii prezenţi în muzeul Aurel Lazăr au putut pune întrebări invitatului emisiunii, cu privire la evenimentele istorice din acei ani.

Următoarea emisiune dedicată Marii Uniri va avea ca temă decizia parlamentului de la Chişinău, din martie 1918, de unire cu România.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri