Din şomeri, patroni cu atestat

Data publicării:
someri-45043

În România numărul şomerilor creşte de la o zi la alta, iar oferta de locuri de muncă scade. Spre exemplu, în Bihor vorbim de aproximativ 11 mii de şomeri şi de o medie de 180 de locuri de muncă pe săptămână, din care numai 8% pentru persoane cu studii superioare.

În aceste condiţii patru agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă au iniţiat un proiect care să îi ajute pe şomeri să îşi deschidă propria afacere. "E un proiect cu finanţare europeană în valoare de peste 20 de milioane de lei, din care apraope 17 fiind nerambursabili." spune Dorel Drăghici, directorul AJOFM Bihor.

Şomerii care se vor înscrie la curs vor primi un manual, conceput de o fimă din Grecia specializată în consultanţa în afaceri. Ei vor participa la ore susţinute de jurişti, finanţişti şi specialişti în marketing şi vor avea parte de o vizită "de studiu", la o firmă din Grecia.Practic, vor învăţa să gândească nu ca un angajat, ci la fel ca un patron. Şomerii sunt atraşi de ideea acestor cursuri, dar au o problemă: banii pentru investitie.

Oamenii de afaceri spun că şansele de reuşită ale şomerilor sunt mici. "Vorbim de un şomer care devine întreprinzător şi îşi va risca timpul şi banii, liniştea şi de ce nu, cunoştiinţele. E cumplit. Acum piaţa e foarte bine specializată, sunt puţini bani pe piaţă, lupta pentru fiecare leu e acerbă." sustine Octavian Dan, directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene.

Din zecile de mii de şomeri, doar 60 vor fi primiţi la cursul pentru iniţierea unei activităţi independente, programat pentru vara acestui an. Cursanţii vor fi acceptaţi potrivit principiului primul venit, primul înscris.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri