Fotografiile lui Samoilă Mârza, expuse în Piața Unirii din Oradea

Data publicării:
expozitie Samoila Marza copii

Fotografiile de la Marea Unire din 1918 pot fi admirate de orădeni într-o expoziție-eveniment vernisată în Piaţa Unirii din Oradea. Momentul istoric de acum 100 de ani a fost surprins de Samoilă Mârza, un fotograf care se întorsese de pe frontul de război cu doar patru zile înainte de 1 decembrie.

Mârza avea pe atunci 32 de ani şi a fost singurul care a înregistrat în şase imagini Marea Adunare de la Alba Iulia.

Expoziţia foto-document "Povestea cronicarului nepereche al Marii Uniri din 1918" va putea fi vizitată până pe 6 decembrie. La vernisaj au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, prefectură şi copii de la o grădiniţă din Oradea.

Cristina Pușcaș, muzeograf: "Am încercat să scoatem în lumină una dintre personalitățile importante ale acelui moment, 1918. Îl avem pe Samoilă Mârza, singurul fotograf al Marii Uniri. Este una dintre personalitățile care și-a sacrificat propria existență plecând din Viena venind la Alba Iulia, deoarece el a fost unul dintre fotografii din Imperiul Austro-Ungar al armatei austro-ungare. Vine acasă cu patru zile înainte de 1 decembrie și pornește cu bicicleta din satul său natal, 11 kilometri, ducând aparatul de fotografiat la Alba Iulia."

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri