Grupul statuar din Oradea unde turiștii se pot fotografia la masă cu elita poeziei maghiare

Data publicării:
fotografii statui poeti

Un loc la masa a patru dintre cei mai importanți poeți maghiari ai secolului al XX-lea. Este invitația pe care o primesc cei care trec prin centrul municipiului Oradea. În zona pietonală a fost amplasat un grup statuar ce îi reprezintă pe cei importanți artiști lirici maghiari ai veacului trecut. Unul dintre scaune a rămas neocupat dând posibilitatea fiecărui trecător să se așeze și să realizeze o fotografie.

Așezați pe singurul scaun lăsat liber la masa din bronz, turiștii nu pierd ocazia să se fotografieze alături de cei patru poeți maghiari surprinși în timpul unei discuții literare.

„Acel scaun este, practic, lustruit. Toată lumea se așează, vin familii se fotografiază, atât turiști, cât și orădeni”, spune istoricul Szabo Odon.

"Foarte mulți turiști vin și umblă pe strada asta și pot să vadă grupul acesta, fac poză, citesc ce scrie și pot să afle istoria", a observat un localnic.

O istorie în care poeții Ady Endre, Dutka Akos, Juhasz Gyula şi Emod Tamas au un loc important prin influența pe care au avut-o asupra literaturii maghiare din secolul trecut.

„Sunt scriitori care au avut un mare rol în literatura maghiară și pot să spun și în istoria Oradei, pentru că acești oameni au dat foarte mult pentru identitatea maghiară”, spune un localnic.

Statuile celor patru fac parte din grupul statuar pe care sculptorul Arpad Deak l-a realizat din bronz, după o fotografie de epocă, și care este amplasat în zona pietonală din centrul Oradei, lângă liceul Ady Endre.

“Este plasat în zona unde probabil, în cafenele din jur stăteau acești patru poeți, unde au creat, unde au discutat, unde și-au spus proiectele și Liceul Ady Endre care practic duce mai departe acestă moștenire culturală", explică Szabo Odon.

Monumentul a fost denumit „Holnaposok" - în traducere "Cei de mâine" - după numele grupării orădene din care au făcut parte poeții la începutul secolului al XX-lea.

“A holnap înseamnă mâine; practic au gândit, dacă luam și literele sunt exact 7 litere, câți au fost în acest grup, pe de altă parte însemna mâine, deci însemna viitorul, ei doreau să demonstreze că sunt viitorul liricii maghiare, al poeziei maghiare", susține istoricul.

Grupul statuar al celor patru poeți maghiari a fost realizat în urma unui concurs de idei, organizat de municipalitate și a fost inaugurat în toamna lui 2012.

„Am dorit să invităm pe toți cei care sunt în Oradea să participe la un proiect de mâine - la un proiect al viitorului, prin cultură, prin ceva revoluționar, prin ceva inedit și practic îi invită să facă parte din această societate literară, această societate nouă, care să propună un viitor comun tuturor", încheie Szabo Odon.

Reporter: Andrada Rește
Operator: Ticu Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri