Ministrul Mediului, despre batalurile de la Derna şi demolările ilegale de la fabrica Zahărul

Data actualizării: Data publicării:
probleme mediu

"Nu avem încă soluţii pentru batalurile pline cu acid sulfuric de la Derna" - este vestea proastă pe care ministrul Mediului a transmis-o locuitorilor din nordul Bihorului. Graţiela Gavrilescu a vorbit marţi, la Oradea, şi despre situaţia fabricii Zahărul, a cărei conducere a făcut demolări ilegale, dar nu a început ecologizarea celor peste 13 tone de acid sulfuric pe care le are în proprietate.

Ministrul Mediului a avut, marţi, timp de o oră şi jumătate, discuţii cu zeci de primari din Bihor pe teme de poluare.

Cea mai gravă situaţie este în comuna Derna, unde două bataluri pline cu reziduuri petroliere sunt aproape să creeze o uriaşă problemă de mediu. Unul este în proprietatea statului român, iar celălalt în proprietatea firmei Petrol Derna, aflată în faliment. Ambele sunt amplasate pe un deal din localitate, iar la o ploaie mai puternică riscă să se scurgă peste întreaga aşezare.

"Soluţii nu avem, pentru că nu găsim, din punct de vedere legal, cum să intrăm în posesia acestor terenuri să le ecologizăm şi să cheltuim banii", a recunoscut Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

CITEŞTE şi Două bataluri cu reziduuri petroliere, bombe cu ceas în nordul Bihorului

O altă problemă majoră o reprezintă situaţia de la fabrica Zahărul din Oradea, care ar fi intrat în procedura de insolvenţă. Proprietarii firmei au demolat fără autorizaţie o bună parte din construcţii şi ignoră o groapă cu 13 tone de acid sulfuric.

"Noi am notificat Agenţia de Protecţie a Mediului privind demolarea prin tăiere a unor echipamente; deja echipamentele sunt în proporţie de 75-80% îndepărtate de pe teren", a declarat Graţiela Gavrilescu.

Firma nu şi-a respectat obligaţiile prevăzute în autorizaţie de mediu şi a fost controlată zilele trecute de comisarii Gărzii de Mediu, care au aplicat o amendă de 100.000 de lei.

"Vom avea controale săptămânale acolo, să vedem ce se întâmplă, pentru că noi am impus anumite măsuri, pentru ca până la intrarea în legalitate dânşii să nu mai continue cu demolarea şi să ia toate măsurile de ecologizare", susţine Robert Szep, şeful Gărzii Naţionale de Mediu.

Ministrul Mediului spune că vor fi aduse modificări la legea insolvenţei, astfel încât astfel de probleme să nu se repete.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri