Sari la conținut

ORADEA. Incubator de afaceri pentru cei cu idei creative

Există viață și după ruină. Proprietarii clădirilor care au servit ca spații industriale ori au adăpostit spitale pot să le schimbe destinația. În Oradea există deja astfel de exemple, însă primăria are planuri mari și cu clădirea unei foste unități medicale. Aceasta va fi transformată într-un incubator de afaceri pentru antreprenorii din domeniul industriilor creative. Investiția este de 3 milioane și jumătate de euro.

Incubatorul de afaceri va fi realizat într-un fost spital, abandonat de ani buni. Între clădire și-au găsit adăpost oameni ai străzii care au lăsat în urmă munți de gunoaie și au distrus toate încăperile.

Autoritățile locale vor să-i schimbe soarta cu ajutorul banilor europeni și să amenajeze înăuntru șase ateliere: două de prototipare, unul de prelucrare metal, unul de vopsitorie, un birou de arhitectură și unul de design. Acestora li se adaugă 17 birouri și o zonă deschisă cu 30 de spații de lucru. Vor exista săli de ședințe și conferințe, dar și o sală multifuncțională.

"Grămezile de gunoaie și spațiile insalubre vor deveni doar o amintire urâtă. Clădirea aflată într-o stare avansată de degradare, în care pe vremuri funcționa un spital, va fi transformată într-un modern incubator de afaceri dedicat antreprenorilor din domeniul industriilor creative", a relatat Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.

"Acest incubator de afaceri e o infrastuctură pe care o punem la dispoziția orădenilor cu idei creative pentru a le crea posibilitatea să transforme această idee într-una cu valoare economică", susţine Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

Odată finalizate, spațiile și infrastructura vor fi puse la dispoziția celor care, deși au afaceri de cel mult 2 ani, nu au sedii corespunzătoare și nici bani pentru investiții pe cont propriu.

"Vor avea la dispoziție toată aparatura necesară, softuri și programe informatice adaptate și practic, servicii de contabilitate asigurate, asistență juridică, consultanță în vederea atragerii de fonduri nerambursabile", spune viceprimarul Mălan.

"Mi se pare o inițiativă bună, adică, mulți nu au posibilități și și-ar dori să facă acest lucru și ar fi un ajutor pentru ei", consideră Alexandra Brezeanu, studentă.

"Au nevoie de un impuls care să vină din partea cuiva și să le dea energia de care au nevoie pentru a fi creativi. Faptul că nu dispun de ajutor financiar pentru tineri oricum este o problemă, indiferent din ce mediu vin, cu atât mai mult pentru artiști", susţine Olimpia Urdea, de la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea.

Proiectul are o valoare de aproape 17 milioane de lei și o durată de execuție de 20 de luni.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Pe aceeași temă