Oradea Summer Film, debut cu filme româneşti

Data actualizării: Data publicării:
Oradea Summer Film 2018
foto: Facebook Oradea Summer Film 2018

Oradea Summer Film a debutat cu filme româneşti. Sute de cinefili s-au strâns aseară în Şanţul Cetăţii unde au urmărit pelicula "Un pas în urma serafimilor", lansată anul trecut. După proiecţie, spectatorii au avut ocazia să îl întâlnească şi să dialogheze cu regizorul lungmetrajului. Aflat la cea de-a treia ediţie, festivalul le aduce orădenilor 19 seri de filme nominalizate sau câştigătoare la festivaluri prestigioase.

"Un pas în urma serafimilor" spune povestea lui Gabriel, un adolescent care intră într-un seminar ortodox, însă descoperă pe parcurs că sistemul este corupt şi abuziv. Filmul a câştigat patru categorii la premiile Gopo, iar regizorul Daniel Sandu a fost prezent aseară, la Oradea.

"Este o alternativă la filmul românesc din ultimii douăzeci de ani care este cumva orientat pentru festivalurile de film și noi am încercat să facem un film prin care să începem o campanie de readucere a publicului la cinema", a spus Daniel Sandu, regizorul filmului.

Aflat la cea de-a treia ediţie, Oradea Summer Film aduce 19 seri de filme nominalizate sau câştigătoare la festivaluri de prestigiu. Primele patru seri sunt dedicatele peliculelor româneşti, cu invitaţi din cinematografia autohtonă. Următoarele trei săptămâni vor aduce filme pe toate gusturile, iar în premieră, serile de miercuri vor fi dedicate copiilor.

"Așa avem și alte variante de ieșire în afară de terasele care sunt în centru - și alea sunt foarte frumoase, dar trebuie și alternativă."

"Îmi place că este în aer liber și sunt aici în fiecare seară și sunt și filme de copii."

"Anul trecut nu am apucat să vin și am zis că vin anul ăsta."

"Vom avea un program structurat în patru weekend-uri tematice, începând cu un weekend dedicat filmului românesc, apoi continuăm cu filme din estul Europei, mai apoi din Europa vestică și nordică, iar ultimul weekend îl vom dedica unor filme din țări mai îndepărtate, chiar exotice", a detaliat Cristina Haneş, directorul artistic al festivalului Oradea Summer Film.

Proiecţiile vor avea loc până pe 26 august, de miercuri până duminică, în Parcul Cetăţii.

Repoter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri