Sari la conținut

PNL Bihor negociază o alianţă locală cu UDMR

Începerea negocierilor pentru o alianţă locală între PNL şi UDMR a fost confirmată de liderii din Bihor ai celor două formaţiuni.

"Partidul Naţional Liberal a decis să înceapă negocierile cu UDMR pentru a susţine împreună proiectele care sunt la nivelul Consiliului Judeţean şi a primăriei Oradea", a confirmat Găvrilă Ghilea, copreşedintele PNL Bihor.

"Am fost rugaţi să numim o comisie care să negocieze câteva obiective, în ce putem colabora, în ce fel", a precizat şi Alexandru Kiss, preşedintele UDMR Bihor.

La rândul său, Cornel Popa, copreşedintele PNL, consideră că "în politică nu poţi fără anumite majorităţi în consiliul local în consiliul judeţean."


Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor, nu înţelege de ce PNL vrea să se alieze cu UDMR: "Au avut voturile PSD totdeauna în Consiliul Local şi în Consiliul Judeţean au avut tot timpul sprijinul nostru desigur şi al UDMR."

Liberalii şi liderii formaţiunii etnicilor maghiari spun că nu au nevoie acordul conducerii centrale pentru o colaborare pe plan local.

Găvrilă Ghilea, copreşedintele PNL Bihor: "Nu se pune problema să nu poată funcţiona o alianţă cu UDMR la nivel local, chiar dacă sunt în alianţă la nivel naţional cu PSD. Au fost şi alte dăţi când a existat acestă alianţă, diferită de cea la nivel naţional, şi lucrurile au mers foarte bine."

Alexandru Kiss, preşedintele UDMR Bihor:
"- Aveţi nevoie de acordul centrului de la Bucureşti? A preşedintelui Kelemen Hunor?
- Nu! Pentru că UDMR aşa e format. În coaliţii locale are autonomie în teritoriu."

Cornel Popa, copreşedintele PNL Bihor: "Noi reluăm o discuţie făcută în primăvara acestui an şi anume împreună cu UDMR am stabilit o alianţă până în 2020. Azi nu facem decât să o reînoim în noul PNL."

Social-democraţii nu cred că partenerii lor din Guvern se vor alia cu alte partide.

"Nu ştiu să-l fi auzit pe Kelemen Hunor că pleacă de la guvernare şi nu cred că este bine ca UDMR să fie la Bucureşti în pat cu cineva şi la Oradea în pat cu altcineva", s-a exprimat Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor.

UDMR Bihor a alcătuit astăzi o comisie de negociere, dar nici liderii formaţiunii, nici cei ai PNL nu au dezvăluit ce condiţii vor pune pentru a forma o alianţă.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş