Pomana porcului, în centrul Oradei

Data actualizării: Data publicării:
gospodari carne

Cum se prepară cârnații, toroșul sau jumările? Răspunsul la această întrebare a fost aflat de orădenii care în weekend au trecut pragul Festivalului Pomana Porcului, organizat pentru prima dată într-un parc din centrul orașului. Atenți la sfaturile primite de la bucătari, mulți au plecat acasă cu bucate tradiționale, cumpărate de la participanții la festival.

Gospodarii s-au trezit încă de la primele ore ale dimineții și, înainte să ajungă la festival, au sacrificat animalele în locuri autorizate. Au adus  carnea în parcul din centrul orașului și au pus cazanale la foc. Sub privirile curioase ale trecătorilor, bucătarii au început să prepare jumările.

"Un pic de apă pe fundul cazanului, apoi se pune grăsimea la topit. Durează ceva până când se topește bine grăsimea, ca să devină ulterior crocantă. Se pot mânca cu murături de casă şi merge și o pălincă", spune Dan Boroș, bucătar.

"De la ineditul târg cei interesați au putut să își cumpere vin fiert, slănină, cârnați, caltaboși, ceapă, roșie, jumări, dar și tradiționalul toroș, obținut din carne de porc crescut în gospodărie", a relatat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

carnati jumari

"S-a prăjit puțin ceapa pentru gust, apoi piper, se călește carnea și când e gata se pune varză murată cu foi de dafin, toate din beciul nostru. Se lasă la fiert cam aproape o oră", explică Lenuța Boroș, bucătar.

De pe mesele bucătarilor nu au lipsit cârnații și caltaboșii, care, spun specialiștii, nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători.

Toți comercianții se laudă că porcii au fost crescuți în gospodărie doar cu furaje naturale care îi dau cărnii un gust deosebit.

"Caltaboșul se prepară din carne de porc, ficat, orez, condimente și în funcție de cantitatea pe care o avem poate dura până la două ore. Rețeta este foarte veche, din familie a rămas", recunoaşte Mercedes Covaci, comerciant.

Cei mai mulțumiți au fost vizitatorii care au văzut cum se tranșează porcul și cum poate fi folosită întreaga carne. În plus și-au dus și acasă produse bio.

"Am gustat bucate tradiționale au avut un gust deosebit de bun. Mai bun decât cele din magazine."

"Ar fi ideal pentru toți părinții să își aducă aici copiii să vadă ce e natural, cu ce mânâncă ei la fast-food."

Festivalul a fost deschis și duminică, în Parcul Bălcescu, începând cu ora 10.

Reporter Claudiu Mihuț
Operator Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri