Preşedintele Ungariei, prezent în Bihor, la redeschiderea Turnului Ciunt de la Salonta

Data publicării:
turnul ciunt salonta

Guvernul maghiar continuă să investească bani în obiective turistice din ţara noastră, lăsate în paragină. Unul dintre ele, recent restaurat, a fost inaugurat miercuri, la Salonta, în judeţul Bihor, chiar în prezenţa preşedintelui Ungariei, Janos Ader. Este vorba despre Turnul Ciunt care adăpostește primul muzeu literar din România - Muzeul Memorial Arany Janos.

În prezenţa a numeroşi localnici, dar fără prea multe formalităţi, festivitatea a început cu intonarea celor două imnuri de stat, după care personalităţile de peste graniţă au vorbit despre importanţa salvării Turnului Ciunt.

Preşedintele Ungariei, Janos Ader, nu a luat însă cuvântul, ci s-a mulţumit doar să fie cel care deschide, în mod simbolic, Turnul recent restaurat cu bani de la Guvernul maghiar.

Lucrările de refacere au durat aproximativ o jumătate de an şi au fost necesare pentru ca Turnul Ciunt, singurul rămas din întregul complex al cetăţii Salonta de odinioară, să fie salvat de la pieire. De altfel, preşedintele Ungariei este cel care a avut iniţiativa ca Guvernul să sponsorizeze restaurarea monumentului istoric.

"Anul trecut, când a făcut o vizită în muzeul nostru, a decis că trebuie neapărat sponsorizat acest muzeu, pentru că era într-o stare în care nu putea fi lăsat, în ultimul moment în care se mai poate salva ceva", a explicat Julia Patocs, reprezentantul Primăriei Salonta.

Aşa au fost salvate manuscrisele şi toate obiectele donate de către poetul Arany Janos, găzduite în Turnul Ciunt, sub cupola Muzeului Memorial, dar şi întreaga construcţia care era într-o stare avansată de degradare.

"Este un centru al culturii maghiare şi (...) începând cu 1999 a fost transformat în muzeu în cinstea lui Janos Arany", a precizat Andrei Danielis, fostul director al Muzeului Memorial "Arany Janos".

La inaugurare au luat parte şi directorul Muzeului de Literatură "Petofi" din Budapesta şi oficialităţi din Bihor.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri