Ridicarea maşinilor, oprită. În Oradea decizia ÎCCJ va fi pusă în aplicare doar după ce va fi comunicată oficial

Data publicării:
masina ridicata 1

În luna ianuarie, Avocatul Poporului a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu felul în care a fost reglementată procedura de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar.

"Apreciem că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar depășesc competența ce revine consiliilor locale în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forță juridică superioară", se susține în recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului.

După ce a observat că instanţele judecătoreşti au soluţionat diferit reclamaţiile referitoare la ridicarea autoturismelor, Avocatul Poporului a cerut Înaltei Curţi să stabilească "un mod unitar de interpretare și aplicare a dispozițiilor legale". Astăzi, magistraţii au decis că ridicarea vehiculelor parcate ilegale nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale. Hotărârea nu se aplică retroactiv.

"- Cum primiţi vestea?
- Nu îmi vine să cred.
- E de bine, nu?
- Nu e adevărat, mulţumesc mult de anunţ."

"-Într-un fel e bine, într-un fel e rău, zic eu.
- De ce?
- Sunt maşini parcate şi acolo pe trotuar, să zicem că nu încurcă, dar este unde încurcă şi mi se pare ok să se şi ridice."

"Să fie cât mai multe locuri de parcare şi atunci nu mai parchează lumea ca să fie ridicate maşinile."

În Oradea, şoferii cărora le sunt ridicate maşinile parcate neregulamentar trebuie plătească o taxă de 300 de lei sau jumătate, dacă ajung la vehicul înainte ca acesta să fie dus de autospeciala primăriei. La aceasta se adaugă amenda de 360 de lei, aplicată de Poliţia Rutieră. Anul trecut, Primăria Oradea a adunat peste 700 de mii de lei din ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în oraş.

"Până când vom fi înştiinţaţi oficial de vreo hotărâre, continuăm să funcţionăm după regulamentul de parcări care este în vigoare şi care presupune inclusiv ridicarea maşinilor parcate ilegal în municipiul Oradea", a precizat Anca Grama, purtător de cuvânt al Primăriei Oradea.

"Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuie să fie motivată în cel mult 30 de zile şi se publică apoi în cel mult 15 zile. Din momentul publicării în Monitorul Oficial devine obligatorie pentru instanţă", a declarat la Digi24, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.

Reporter: Anca Deac
Operator: Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri