Ritual în Joia Mare. Episcopul greco-catolic de Oradea a spălat picioarele a 12 enoriași

Data publicării:
spalare picioare greco1

Rememorarea scenei în care Iisus a spălat picioarele celor 12 apostoli este pentru creștini unul dintre cele mai înduioşătoare momente din Săptămâna Patimilor.

"- Am văzut că aveți lacrimi în ochi...
- Da, pentru că nu poate să treacă acestă joi sfântă fără să fim foarte emoționați și să trăim aceste momente."

În Oradea, gestul a fost făcut de episcopul greco-catolic, în catedrala Sfântul Nicolae.

"Spălând picioarele la 12 tineri, la 12 persoane nu facem altceva decât ceea ce ne spune în rugăciune Mântuitorul: ne spălăm păcatele noastre, păcatele noastre, de pe sufletul nostru și în același timp, ștergându-le cu acest prosop, cu acest ștergar ne învăluim unii cu alții cu dragostea, cu dragostea Domnului", spune PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Pentru unii enoriaşi gestul a fost o adevărată lecție de smerenie,

"Un moment de analiză a sufletului și înălțare, interiorizare, bucurie și și tristețe că poate realizăm cât de șubrezi suntem."

Iar pentru alții - o dovadă de iubire neprețuită.

"Ne arată că așa cum El ne-a spălat picioarele și a fost slujitorul nostru și a venit în lume ca să slujească, nu ca să fie slujit, și noi tot așa trebuie să slujim aproapele."

Ritualul a fost completat de sfințirea pâinii și a vinului ce urmează să fie împărțite credincioșilor în noaptea de Înviere. În Vinerea Mare, în bisericile greco-catolice și în cele ortodoxe se va marca Prohodul Domnului, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică se va săvârși slujba de Înviere. 

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri