Sari la conținut

Stagiu anticorupţie şi sfaturi anti-şpagă pentru tinerii poliţişti

Cum se poate feri un tânăr agent de tentații? Ce trebuie să facă? Sau cum au procedat ofiţerii cu experienţă când s-au confruntat cu astfel de situaţii de-a lungul carierei? Sunt întrebări la care 20 de viitori angajaţi ai Ministerului de Interne află răspunsuri în aceste zile în cadrul unui stagiu de integritate iniţiat de Direcţia Generală Anticorupţie. Ei discută liber despre şpagă, preţul fiecărui om şi respectarea eticii şi integrităţii.

Fără uniforme şi într-o atmosferă deloc cazonă, tinerii aflaţi la început de carieră în Poliţie, Jandarmerie şi Poliţia de Frontieră poartă discuţii despre etică şi integritate.

"În cadrul temei de integritate le-am vorbit despre prima şpagă. Le-am spus că este cea mai importantă decizie din punct de vedere al integrităţii profesionale, cum tratezi prima situaţie. Le spun că prima este foarte grea şi foarte importantă, pentru că a doua este mai uşoară, indiferent dacă va refuza sau va lua", spune comisarul-șef Daniel Moldoveanu, manager de proiect, DGA

În cele trei zile ale stagiului gãzduit de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontierã Oradea, cursanţii aflã rãspunsuri de la traineri cu ofiţeri cu experienţã.

"Cu aceşti tineri la început de drum discutăm cum am făcut eu primii paşi. Mă întreabă: dar dacă aşa? Dacă ar trebui să schimbe, cum ar putea să facă? Care sunt paşii? Când am modificat ceva în traiectul meu profesional şi pe ce bază?", a explicat comisarul-şef (r) Dan Antonescu, specialist criminolog.

Unele sfaturi par atipice, dar sunt spuse direct, fãrã ocolişuri.

"Una dintre filosofiile mele de viaţă este că fiecare om are preţul său şi dacă vrei să te protejezi, îţi stabileşti un preţ pe care nu ţi-l va da nimeni niciodată. În cazul meu, eu aş găsi pentru un milion de euro. Cel puţin asta declar acum. Nu ştiu dacă mâine m-aşteaptă cineva la poartă cu un milion de euro, dacă aş mai face acest lucru", a declarat managerul de proiect.

Stagiul de la Oradea reprezintă cea de-a 11-a serie a proiectului DGA aflat la a doua ediţie. La cursurile din acest an au participat, până acum, 210 angajaţi ai Ministerului de Interne aflaţi la început de carieră. La final numărul lor va ajunge la 340, dintre care 40 de şefi direcţi ai acestora. Până acum, dintre cursanţi, 15 au sesizat fapte de corupţie.

Reporter: Adrian Laboş
Operator: Gabor Szilagyi

Pe aceeași temă