Sari la conținut

Statuia premierului Unirii, Ion I.C. Brătianu, dezvelită la Oradea

Desant liberal la Oradea. Mai mulţi lideri ai PNL, în frunte cu preşedintele partidului, Ludovic Orban, au participat la dezvelirea statuii lui Ion I.C. Brătianu. Aceasta este amplasată în parcul care poartă numele premierului unificării. Festivitatea a deschis ciclul de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, organizate de municipalitate.

După salutul drapelului şi intonarea Imnului Naţional, ansamblul statuar dedicat fruntașului liberal Ion I.C. Brătianu a fost dezvelit şi sfinţit în prezenţa a circa 200 de persoane.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: "A încheiat o carieră politică în care şi-a pus amprenta asupra a ceea ce este astăzi ţara noastră, având un rol major alături de alţi câţiva oameni politici de seamă."

Statuia a fost realizată la nivelul solului, fără soclu, și poartă semnatura unui sculptor sătmărean.

Radu Ciobanu, sculptor: "Această coroană, stema regală cu cele patru provincii unite, reprezintă România Mare. Acvila regală reprezintă armată română care apară agresiv această construcţie şi Ionel Brătianu care un stâlp al acestui arătând cu mâna, iată, aceasta este ţara noastră."

Nicolae Noica, istoric: "Ei bine, aici, la Oradea, astăzi s-a sădit o floare rară, recunoştinţa faţă de Ion I.C. Brătianu."

La ceremonie au luat parte preşedintele PNL, Ludovic Orban, prim-vicepreşedintele Raluca Turcan, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, şi alţi lideri ai filialelor judeţene ale partidului. Despre personalitatea lui Ion I.C. Brătianu a vorbit şi filosoful Mihai Şora, care de curând a împlinit 101 ani.

Mihai Șora, filosof: "Brătianu este făuritor al ţării în care trăim; cei de acum sunt cei care profită de pe urma faptului că trăiesc în această ţară pe care Brătianu a făcut-o. Prin faptul că există această diferenţă de nivel, că Brătianu stă mai sus, înseamnă că există un model la care să ne uităm."

Cei prezenţi au depus coroane, jerbe şi buchete de flori la statuia lui Brătianu, iar manifestarea s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare.

Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă