Stropitul fetelor, obicei de Paştele catolic. În Valea lui Mihai feciorii au venit cu parfum şi cu găleţi cu apă

Data publicării:
stropeste fetele

Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, după cum cere tradiţia, băieţii s-au întâlnit încă de dimineaţă. Pentru ei timpul a fost preţios, deoarece şi-au pus în plan să ajungă la cât mai multe fete. Au fost aşteptaţi de domnişoarele care şi-au pregătit ţinuta până la cel mai mic detaliu.

"De când sunt mic îmi place să mă duc la fete să le stropesc cu apă."

Chiar dacă obiceiul este unul foarte vechi, el se păstrează cu mici "ajustări". De exemplu, dacă altădată poeziile rostite înainte că fetele să fie stropite erau de inspiraţie biblică, acum printre versuri se mai strecoară câte o glumă.

"Am adus apă pe rădăcină, să fie binecuvântată pe capul dumneavoastră, asta îi cer lui Iisus, iar răsplata mea sunt ouăle roşii. Vă pot stropi?"

"Primele documente datează din secolul al VI-lea. Ulterior, au apărut şi nişte documente din secolul al XVII-lea care dovedesc că acest obicei s-a răspândit şi pe teritoriul actual al Cehiei, al Slovaciei şi al Poloniei", explică Janos Szabo, referent cultural.

La stropit merg băieţi de toate vârstele. Singură diferenţa e că feciorii sunt cei cară găleţile cu apă de izvor cu care urmează să le stropească pe fete. Cei mai mici trebuie să se rezume la parfum. Tinerele trebuie şi ele să se conformeze pentru că tradiţia spune că niciunei fete nu îi va merge bine în anul respectiv dacă nu este udată.

După ce sunt stropite, fetele îi răsplătesc pe băieţi cu ouă roşii şi prăjituri făcute chiar de ele. Nu lipseşte nici vinul sau pălinca, oferite însă doar feciorilor.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri