Un milion şi jumătate de euro pentru trei biserici din Oradea

Data publicării:
biserici

Clădirea care are cea mai mare nevoie de reparaţii este cea a bisericii reformate de pe Strada Primăriei. Structura de rezistenţă a cedat după un secol şi jumătate de când a fost construită iar ultimele reparaţii au fost făcute în urmă cu zece ani. Probleme creează şi igrasia, care a distrus o mare parte din pereţi.

"Momentan, are nevoie de reparaţii capitale interior şi exterior şi schimbarea geamurilor care sunt originale, deci au 160 de ani", spune Sandor Lajos, preotul paroh al bisericii reformate Oraşul Nou.

Mecanismul Bisericii cu Lună, unic în Europa, va putea fi văzut de aproape de turişti, pentru că scările de acces în turn vor fi renovate cu bani europeni. După ce va fi refăcută instalaţia de curent, în curtea lăcaşului de cult va fi amenajat un muzeu.

"Se va reabilita tot mobilierul care este în biserica cu Lună, iconostasul, scaunul episcopal şi amvonul de sus", explică Teodor Cristea, preotul paroh al Bisericii cu Lună din Oradea.

Pe lista administraţiei locale se află şi biserica din Cetate, rămasă în afara finanţării obţinută pentru refacerea fortăreţei. Un milion şi jumătate de euro sunt necesari pentru aducerea clădirii la forma iniţială. Biserica din Cetate este recunoscută pentru faptul că se presupune că pe locul unde a fost construită se află mormântul regelui Ladislau. De-a lungul timpului a avut parte numai de distrugeri, iar acum are nevoie de reparaţii capitale după ce în anii comunismului aici nu s-a ţinut nicio slujbă.

"Scopul lucrărilor de renovare este tocmai de a reuşi să le facem atractive pentru turişti pentru a le reintroduce în circuitul turistic", susţine Marius Moş, directorul Direcţiei Management proiecte cu Finanţare Internaţională.

În perioada următoare se va semna contractul de finanţare, iar lucrările ar trebui să înceapă anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri