Victoria Balint, la Vocile Bihorului: "FITO 2018 este un succes"

Data actualizării: Data publicării:
FITO voci

Noul şef al biroului de proiecte culturale al Teatrului "Regina Maria" a vorbit la Vocile Bihorului, despre reuşita Festivalului de Teatru din Oradea. "Nu suntem la nivelul Sibiului, dar reacţia publicului e foarte bună", a declarat Victoria Balint, care crede că acest festival este un real câştig pentru oraş. A şasea ediţie a evenimentului are loc în mai multe săli din oraş, dar şi pe scenele mobile amenajate în Piaţa Unirii şi în Piaţa Ferdinand.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea a început duminică, cu o reprezentaţie a trupei de teatru-circ Le Rois Vagabondes, care, la final, a ridicat sala în picioare. Pe lângă povestea pe care o spune spectacolul, interesantă este şi istoria trupei.

"Noutatea acestei ediţii este că, deşi are acelaşi titlu, spectaclul s-a transformat în cei cinci ani, atât ca şi scenariu, cât şi ca şi muzică, dar mai ales s-a îmbogăţit cu încă un membru. Pentru că este vorba de o familie, un soţ, o soţie şi un copil, şi în acest spectacol am putut să îl vedem şi micuţul lor fiu, interpretând o melodie superbă la acordeon în final", a spus Victoria Balint, şefa biroului proiecte culturale din cadrul Teatrului "Regina Maria" din Oradea.

Întins pe perioada a opt zile, festivalul internaţional de teatru poate deveni o atracţie turistică a oraşului, crede Victoria Balint. Pentru asta, ar fi important ca perioada de desfăşurare a festivalului să se mute la începutul verii.

"Deja sunt mult mai mulţi turişti decât în ultimii mulţi, mulţi ani în Oradea şi se vede lucrul acesta şi vedem şi la Teatru. Dar eu cred că dacă festivalul se mută în perioada de vară, undeva la începutul verii, şi dacă festivalul îşi dezvoltă foarte bine componenta de stradă şi de dans şi teatru circ, va deveni o atracţie turistică şi vor veni foarte mulţi oameni la Oradea."

Apetitul orădenilor pentru teatru a crescut constant în ultimii ani. De departe, cea mai vizionată piesă a trupei Iosif Vulcan este "Scripcarul pe acoperiş", un musical de Joseph Stein, în regia lui Korcsmaros Gyorgy.

"În ultimii ani a existat, în special de când am revenit în clădirea teatrului,pentru că, sincer, cât am fost plecaţi au fost probleme cu publicul. În momentul în care a revenit, printr-o campanie bine gândită şi printr-un program bun publicul teatrului a crescut constant. Puţine au fost spectacolele în care sala nu a fost plină", susţine Victoria Balint.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Ticu Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri