Sari la conținut

Cel mai mare târg de construcţii din Vest. Au fost expuse soluţii surprinzătoare privind instalaţiile de încălzire

Târgul de la Arad nu a dus lipsă de soluţii surprinzătoare în ceea ce priveşte viitorul instalaţiilor. Mai ales a celor de încălzire: ”Da, este un tablou foarte celebru, ce are special e că nu prea te poţi atinge de el! Ca şi la celelalte de muzee stai la distanţă! Deoarece în momentul în care te apropii cu mâna începe să te ardă!”

În spatele picturii lui Van Gogh se ascunde de fapt un panou de încălzire electric de 500 de wați.

”Practic ăsta este cazanul, ca să-i zicem aşa. Impropriu cazan – încălzitor” - Produs de o firmă din Lituania după o tehnologie folosită de armata rusă chiar şi pe Staţia Spaţială Internaţională, încălzitorul în miniatură foloseşte de fapt un principiu fizic elementar pe care cu toţii l-am învăţat la şcoală. ”Ionii se mişcă foarte repede între cei doi electrozi. Prin această mişcare se întâmplă frecarea şi de acolo emană căldura, deci practic căldura la acest încălzitor vine din interior”, explică Laszlo Şuloman, reprezentantul unei firme.

Ca în fiecare an, firmele din Ungaria prezente la Arad au fost la înălţime. Unele dintre ele au venit atât de bine pregătite pentru piaţa din România încât şi-au angajat români care să le promoveze la noi în ţară. - Pe cine reprezentaţi şi ce aţi adus la târg? ”O firmă din Ungaria şi avem aici un produs de exepţie american, practic îi o instalaţie de cogenerare cu turbină”, spune Vasile Grasim, reprezentantul unei firme maghiare.

”În acest an avem 17 firme din Ungaria, 50% dintre participanţi nu sunt pentru prima participare”, ne-a declarat Andrea Kranowszky Nagy, director relaţii externe al Camerei de Comerţ Arad.

Singurul lucru ce a lipsit a fost înghesuiala. Veste bună în alte circumstanţe acest fapt nu a fost tocmai pe placul organizatorilor. - Cum vi se pare târgul? Cum e oferta? ”Foarte slăbuţ”, - Sunt puţini expozanţi? ”Foarte, foarte puţini faţă de alţi ani!”, - Aţi găsit totuşi ceva ce vă interesează? ”Puţin, puţin!”, ”Cred că nu este un interes atât de mare ca în alţi ani. Asta e părerea mea”, spun vizitatorii.

”Piaţa nu mai e ce a fost acum 5 - 6 ani de zile, 7 ani în urmă, încă sunt clienţi, noi am încercat să prezentăm târgul ca şi o variantă pentru micile afaceri, pentru micii întreprinzători care merg pe zona asta”, ne-a spus Cimi Enache, managerul târgului.

Deşi, oficial, suprafaţa pe care s-a ţinut târgul de anul acesta a fost aceeaşi ca şi anul trecut, adică circa 4.000 de metri pătraţi, numărul participanţilor a fost sensibil mai mic. Anul acesta au venit cu aproximativ 10 expozanţi mai puţini.

Arad. Târg pentru fermieri, fără animale 

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche