Ghid pentru o lume în întuneric

Data publicării:
icon caine orbi 17092014

Max este un labrador de patru ani. A fost adus din Anglia, unde a fost pregătit special pentru a fi câine ghid pentru nevăzători. În urmă cu o săptămână a devenit ajutorul lui Adrian şi al Veronicăi. Deşi va fi folosit de cei doi tineri nevăzători din Arad, Max rămâne în proprietatea fundaţiei care l-a adus în România. Câinele va fi folosit în acest scop încă 6 - 7 ani de acum înainte, apoi, va fi "pensionat" şi tratat ca orice animal de companie. 

Anca Vasile, directorul programului „Câini pentru nevăzători", explică: "Fundaţia este cea care suportă toate cheltuelile de întreţinere, veterinarul, echipamente şi tot ce este necesar. Adrian şi Veronica nu trebuie decât să se bucure de el".

Aducerea primului astfel de câine ghid în Arad ridică probleme şi pentru autorităţi. Acestea vor trebui, în perioada următoare, să creeze anumite facilităţi pentru nevăzătorii care vor să beneficieze de ajutorul unor astfel de patrupede inteligente.

Conform lui Erika Stark, directorul genral DGASPC Arad: "Vom merge probabil cu cei care au restaurante, care au cafenele, chiar cu cei care au magazine, pentru că după cum ştiţi în unele magazine este afişat interzis cu câine".

"Cred că trebuie demarat un proces educațional, pentru ca oamenii să întelegă că acești câini sunt sânătoși și nu constitie o amenințare pentru sănătate", spune Alan Brooks, instructor de câini-ghizi.

Prima ţară care a introdus câinii ghizi pentru nevăzători a fost Germania, în anul 1916. România este al 24-lea stat din Europa unde persoanele cu probleme de vedere au sprijinul unor astfel de patrupede. În prezent, la noi în ţară sunt activi patru câini- ghizi pentru nevăzători.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor Web: Răzvan Bulacu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri