Sari la conținut

La aproape 100 de ani, este pe punctul de a redobândi un teren, confiscat de autoritățile comuniste. A luptat, pentru asta, două decenii!

În comparație cu anii petrecuți pe frontul celui de-al doilea Război Mondial, cele două decenii de lupte pentru 200 de metri pătrați, într-o zonă centrală a Timişoarei, pot părea floare la ureche. Totuși, un labirint birocratic l-a împiedicat pe Ioan Bocșa să ajungă la pământul pe care autorităţile comuniste i l-au confiscat. A apelat la toate instituțiile competente, a adus toate actele solicitate - de fiecare dată, altele - iar, în cele din urmă, a reuşit să demonstreze că terenul e al lui.

”Nu i-am jignit cu nimica, n-am făcut nimic. Am avut o activitate cât se poate de rodnică. Am trecut prin multe greutăți, până și la război am făcut patru ani de zile pe fronturi. Decorat cu Coroana României, cu Steaua României”, ne povestește Ioan Bocșa, proprietarul terenului.

Luminița Frențiu, fiica domnului Bocșa, spune că nu înțelege de ce autorităţile s-au încăpăţânat să recunoască dreptul de proprietate al tatălui său: ”De multe ori am fost în pragul abandonului și am zis "renunțăm". Calea juridică nu ni s-a părut cea mai corectă. Noi am avut foarte multă încredere în instituțiile statului după Revoluție. Am zis că lucrurile se vor rezolva pe calea dreaptă, motiv pentru care așa am și urmat: calea dreaptă”.

Înainte să-i fie luat terenul, domnul Bocșa a avut o casă și o grădină în locul respectiv. Cu timpul, pe pământul său s-au ridicat garaje și un bloc cu patru etaje. Acum, după 20 de ani, lucrurile încep să se mişte. ”Intrând odată pe un făgaș normal, a fost soluționat și, în aproximativ 20 de minute, omul a intrat în posesia tuturor actelor care duc la CF, pentru intabularea dreptului de prorietate”, ne anunță Traian Stoia, viceprimarul Timișoarei.

Acum, Ioan Bocșa speră să poată valorifica terenul, dacă nu mai poate construi nimic pe el. Ar fi o recompensă pentru cele două decenii de lupte cu sistemul.

reporter: Ioana Sapianu
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche