Sari la conținut
News Alert

Riscul de apnee în somn, calculat pe smartphone

Şoferii sunt cei care trebuie să se testeze, spun medicii, pentru că afecţiunea, lăsată netratată, poate duce la somnolenţă la volan şi la accidente rutiere. În Timişoara au fost deja diagnosticate 2.500 de persoane care suferă de această boală. Aplicaţia „Help! Snoring” este gratuită şi, în doar câteva secunde, calculează ricul şoferului de a dezvolta apnee în somn, prin simpla completare a unui formular.

„Pacientul sfortăie? Să presupunem că sforăie. Să spunem că este un tip obosit. Nu ştie dacă i se opreşte respitaţia în timpul somnului şi ştim dacă suntem hipertensivi”, spune unul dintre dezvoltatorii aplicației.

Se mai introduc date privind vârsta, greuntatea şi înălţimea.

„După ce aţi introdus aceste date, aplicaţia calculează singură riscul de a dezvolta apnee în somn. Dacă riscul este mare medicii recomandă să lăsaţi maşina în parcare şi să mergeţi la un cabinet de specialitate pentru un consult. Tot aplicaţia vă indică cel mai apropiat” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Testarea este importantă, mai ales că de anul viitor, potrivit unei directive europene, conducătorii care îşi înnoiesc permisul de conducere sau cei care aplică pentru unul vor fi nevoiţi să se testeze. Problema este că şoferii timişoreni nu prea ştiu nici ce este apneea şi nici de noile modificări legislative.

„Am auzit ceva că de la sforăit ţi se opreşte inima”, spune un șofer.

„Nici nu ştiu ce e aia. Până nu văd nu cred”, spune un altul.

„Nu am ştiut. Acuma ce să zic, asta este”, este de părere un alt conducător auto.

Aplicaţia are în primul rând rolul de prevenţie.

„Rolul aplicaţiei este unul singur. Să ajute un om de pe stradă, un şofer, pe oricare dintre noi să vedem dacă avem risc de apnee de somn. O fac foarte simplu: pretestează riscul folosind un chestionar care se foloseşte la nivel european”, explică Iana Albert, dezvoltatorul aplicaţiei.

În Timişoara au fost deja depistaţi peste 2.500 de şoferi care suferă de apnee în somn, însă medicii spun că numărul real este mult mai mare.

„Există încă vreo 15.000 de indivizi care nu sunt încă diagnosticţi. Pornind de la prevalenţa medie între 5 şi 10%. Poate fi cauză serioasă de accident. Fie că eşti şofer pe un TIR cu 40 de tone sau autocar cu 40 de turişti este o uriaşă problemă”, spune și dr. Ştefan Mihăicuţă, medic primar pneumolog.

Potrivit Asociaţiei Române de Pmneumologie între 30 şi 40% din totalul accidentelor rutiere au legătură cu apneea în somn. 

Reporter: Caterina Leder

Operator: Dan Șoșdean