Unitate specială de aviaţie la Caransebeş

Data publicării:
aviatie

Cu dreptul a pornit şi activitatea Unităţii Speciale de Aviaţie de la Caransebeş. Primul elicopter este pregătit deja să plece în misiune. Aparatul poate parcurge o distanţă de aproximativ 100 de kilometri în 15 minute, dacă vremea este favorabilă. Posibilele victime din zona montană vor fi de acum salvate într-un timp mult mai scurt.

”Singurul mijloc într-o zonă accidentată care poate interveni sub orice fel, pentru salvare de vieţi omeneşti, pentru supraveghere, pentru tot felul de misiuni sau tot felul de situaţii care se pot ivi. Şi de multe ori şi la părţile bune şi la părţile rele contează foarte mult timpul”, afirmă comandorul Emil Bucurescu, pilot, de la Inspectoratul General de Aviaţie.

”Pentru început vom funcţiona cu un aparat de intervenţie în zona montană, IAR316B, dotat cu troliu şi specializat în căutarea, salvarea şi alte activităţi care sunt specifice Ministerului Afacerilor Interne”, ne precizează colonelul Decebal Andreiaş, comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie Caransebeş.

Unitatea va mai fi dotată, pe parcurs, şi cu alte aparate de zbor, dar va fi de asemenea bază şi pentru avioanele sau elicopterele din alte zone, care ajung în misiune la Caransebeş. Iar planurile nu se opresc aici.

”Proiectul pe care primăria îl derulează cu Ministerul Afacerilor Interne din Serbia de a achiziţiona pe fonduri europene materiale şi dotări pentru situaţii de urgenţă, vor completa această paletă de asigurare a unei vieţi sigure şi liniştite pentru cetăţenii din Banatul Montan”, anunță Marcel Vela, primarul oraşului Caransebeş.

Proiecte îndrăzneţe are şi Consiliul Judeţean Caraş Severin. Sorin Frunzăverde, preşedintele CJ Caraş-Severin, precizează că ”Vom încerca să activăm aici şi o structură ROMATSA, Primăria are aparatura, Consiliul Judeţean are clădirea, tocmai pentru a facilita şi alt tip de zboruri pe acest aeroport”.

Primăria oraşului Caransebeş a alocat 500.000 de lei pentru amenajarea bazei, iar elicopterul este al Ministerului Afacerilor Interne. Până acum au fost organizate două concursuri de angajare pentru viitorii piloţi, astfel că în zilele următoare pot avea loc primele misiuni.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri