Universitatea de Vest din Timișoara: de anul viitor, taxe mai mari

Data publicării:
taxe A



Dacă în urmă cu 7 ani, la Universitatea de Vest din Timişoara studiau aproximativ 23.000 de studenţi, în acest an numărul tinerilor care învaţă aici a ajuns la 17.000. În aceste condiţii, conducerea UVT ia în calcul creştere taxelor de studiu.

Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, ne-a precizat: ”Vom veni cu propunere de majorare a unor taxe de studiu, dar acest lucru se va face din anul universitar viitor, nu de acum, din octombrie. Problema mare este subfinanţarea, numărul mic de studenţi la taxă, populaţia şcolară în scădere, numărul celor care promovează Bacalaureatul este tot mai mic şi, evident, numărul studenţilor este în scădere”.

Pentru a-i motiva pe studenţi, reprezentanţii UVT susţin că vor introduce mai multe burse. Chiar şi aşa, tinerii consideră nu agreează ideea: ”Nu-i o idee prea bună la salariile din România”, ”Nu o să se mai înscrie lumea la facultate”.

 

Pe lângă numărul tot mai mic al studenţilor, Universitatea de Vest din Timişoara se confruntă şi cu finanţarea deficitară a învăţământului superior. Iar în acest context, organizaţiile studenţeşti susţin că vor lua măsuri. ”Ministerul nu alocă cele 6% din buget către educaţie şi atunci vom face demersuri în acest sens. Dacă va fi nevoie vor fi şi proteste”, afirmă Mona Gerlinde, de la Organizaţia Studenţilor din Universitatea Timişoara.

La UVT, taxa de studiu, la licenţă, este de 2.500 de lei, iar la master, 3.000 de lei. Deocamdată, reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara nu au stabilit cu cât vor creşte taxele.

CITEȘTE ȘI: Topul celor mai căutate facultăți la Universitatea de Vest din Timișoara

reporter: Marcela Sferlea
operator: Andrei Marina
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri