Weekend vânătoresc, în capitala Banatului 

Data publicării:
vanatori prima

Cu răbdare și pasiune, cei mai iscusiți vânători din vestul țării au pregătit bucate pe care puțini dintre noi avem ocazia să le degustăm la o masă obișnuită. Pentru unele preparate s-a trudit chiar şi câteva ore pe lângă ceaune: ”Pregătim un mistreț, carne de porc mistreț. Totul e natural, fără chimicale, ardei, gogoșari și am adăugat o sticlă de bulion care îi dă culoarea. Ingredientul secret e dragostea cu care îl faci. Nu se învață, se fură”, ”Un gulaș de căprior. Fiecare vânat în parte are propriul amestec de sosuri care se adaugă la sfârșit. Din joacă am început și colegii din grupă m-au încurajat, azi un pic, mâine un pic...”

Pentru cei care preferă carnea albă, pescarii au avut un cuvânt de zis. Domnul Gabriel a luat ani la rând locul întâi la astfel de evenimente cu ciorba de pește gătită după o reţetă pe care numai el o ştie.

”Din 11 tipuri de pește, 12 chiar, printre care și sturioni. Ingredientele naturale, condimente naturale, ceapă. Ardei, ce găsim pe aici. Aici sunt 30 de litri, ajung cam pentru 50 de persoane”, afirmă Gabriel Guţui.

Iar munca bucătarilor de ocazie a fost răsplătită, pentru că sute de timișoreni au venit să deguste preparatele vânătorești: ”Din câte am ințeles, este o bucată de pâine cu untură de labă de urs. Acum o să gustăm și sper să fie foarte bună”, - Ai mai mâncat preparate vânătorești? ”Da, am gustat preparate vânătorești, dar nu am atât de des ocazia”.

Puțini știu însă că în spatele acestor bucate, stă o pasiune care de cele mai multe ori, se moștenește din familie. Sabin Popa mânuiește pușca de peste 40 de ani, și susține că sentimentul care te încearcă după fiecare pradă răpusă este greu de descris: ”De multe ori am văzut colegi de vânătoare descoperindu-se lângă mistrețul mort și gândindu-se, depănând probabil viața. Este acea dilemă. Nimeni cu a putu vreodată să explice de ce vânăm. Din bătrâni am învățat că vânatul nu este concurență, vânatul nu se numără. Dumnezeu ți l-a scos în fața puștii, ai fost vrednic să-l împuști, dar nu-l contabiliza”.

Nu doar pofta gurmanzilor a fost potolită la Festivalul Vânătorilor, ci şi curiozitatea celor care au vrut să ştie ce înseamnă arta împăierii animalelor. Secretul l-au aflat de la Gheorghe Lazăr, pe care l-au putut vedea în timp ce lucra să păstreze înfățișarea naturală a unui mistreț de aproape 150 de kg: ”Autodidact, că nu există școală în România, mai mult se fură meseria. Am mers foarte mult în expedițiile din Occident. Căpriori, cerbi, lopătari, cerb carpatin, tot ce se poate, ce există în România”.

Cei care au venit la Festivalul Vânătorilor, desfășurat la Pădurea Verde din Timişoara, au avut ocazia să urmărească și concursuri de tir sau demonstrații de dresaj canin.

reporter: Raluca Popa
operator: Adrian Hrișcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
A murit soția lui Iosif Rotariu! Care au fost ultimele cuvinte pe care aceasta i le-a adresat fostului...
Pro FM
Autopsia secretă a lui Elvis Presley. Care ar fi adevărata cauză a morții legendarului cântăreț
Film Now
Blonda despre care Kevin Costner spune că e o "frumusețe incontestabilă" și "o mare actriță". Cum i-a întors...
Adevarul
Cele mai bune conserve pentru micul dejun. Deși stigmatizate, sunt adesea mai nutritive decât multe alimente...
Newsweek
VIDEO Instructorii români își iau rămas bun de la militarii ucraineni. F-16, în luptă din iunie
Digi FM
Andreea Bălan, adevărul despre cearta cu Andreea Antonescu. Cele două artiste au rupt din nou prietenia: „Mi...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Cinci alimente comune care pot fi mortale pentru animalele de companie. La ce trebuie să aibă grijă...
Film Now
Fiica cea mică a lui Brad Pitt pare să taie total legăturile cu tatăl ei. Gestul public al adolescentei de 15...
UTV
Livia Eftimie a postat primul mesaj dupa divortul de Catalin Bordea. „Cateodata iti vine sa mori. Doar pentru...