Urşii în libertate, atracţie turistică

Data publicării:
URSI

Turiştii care vor să vadă ursul în habitatul său natural o pot face în pădurile din Timişul de Sus. Dintr-un observator de vânătoare, cei interesaţi pot admira animalele care vin să se înfrupte din hrana pe care le-o lasă pădurarii. Cel mai des vin să mănânce ursoaicele cu pui, care obţin astfel mai uşor hrana. România este statul european care găzduiește un sfert din urșii de pe bătrânul continent, potrivit celui mai recent recensământ încheiat de silvicutori și angajați ai agențiilor pentru protecția mediului.

Zilnic zeci de turiști, cei mai mulți străini vin în mijlocul pădurii ca să vadă cum se comportă urşii în mediul lor natural. După instructajul făcut de pădurari, curioşii aşteaptă liniştiţi ca urșii să se apropie. Unele dintre animale vin şi la câţiva metri de observatorul de vânătoare, aşa că turiştii pot observa toate gesturile sălbaticiunilor.

"A fost impresionant nu am mai văzut urşi în natură până acum, e o bună oportunitate , mai ales urşi aşa de mari, a fost şi puţin înspăimântător", turist.

"Am avut ghizi buni, care ne-au arătat urşii, nu a fost chiar înspăimântător, am avut o calatorie minunată ca să vedem viaţa sălbatică din România", turist.

În fiecare seară pe platoul din fața observatorului vin aproximativ 10 urși care mănâncă ciocolată şi porumb, pus în hrănitori de personalul silvic. Cel mai des vin sa mănânce ursoaicele cu pui, care obţin astfel mai uşor hrană. De altfel puii sunt şi deliciul turiştilor care nu se mai opresc din fotografiat. Iniţiativa Regiei Pădurilor Kronstadt este adresată celor care vor să facă vânătoare de animale sălbatice cu aparatul foto.

"Ne-am dedicat turiştilor în scopul de a vedea ursul în libertate. Avem în jur de 60 de exemplare pe raza fondului cinegetic, dintre acestea cam 10 vin la observator în fiecare seară vara, iar toamna cam 7-8 ", Cosmin Didă - inginer silvic RP Kronstadt Braşov.

Turul ghidat, de câteva ore, la observatorul de urşi costa 25 de euro de turist. Doar în acest an, din ianuarie până la sfârşitul lunii august, Regia „Kronstadt" a adunat în jur de 100.000 de lei numai din taxele pentru tururile ghidate în pădure, pentru vizionarea animalelor sălbatice. Din banii încasaţi Regia Pădurilor din Braşov ia în calcul să construiască un alt observator pentru turismul cu aparatul de fotografiat, mai ales că deja exista programări ale turiştilor pentru următoarele două luni.

Reporter: Sorin Secli
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri