Care sunt cele mai frecvente cancere ginecologice și ce ar trebui să facă femeile care suspectează o astfel de afecțiune

Data publicării:
dr eniko fejer
Dr. Enikő-Réka Fejér, medic primar Oncologie

Prevenţia ne salvează viaţa. Multe forme de cancer din sfera ginecologică pot fi prevenite sau vindecate, dacă sunt descoperite la timp. Care sunt cele mai ameninţătoare cancere la femei şi cum pot fi depistate, discutăm cu dr. Enikő-Réka Feiér, medic primar oncologie.

Cele mai frecvente cancere ginecologice sunt cancerul de col uterin, cancerul ovarian, cancerul endometrial, cel vaginal și vulvar. De multe ori, aceste afecțiuni provoacă semne și simptome doar în stadii avansate, astfel că sunt importante consultațiile ginecologice periodice și investigațiile de screening, care să permită un diagnostic precoce și un tratament curativ.

Pentru stabilirea diagnosticului, sunt indicate investigații imagistice performante și o biopsie, singura metodă care poate stabili cu precizie prezența unor celule maligne. Pentru cancerul cervical, un rol esențial pentru screening și diagnostic îl are testul Babeș-Papanicolau. De asemenea, acest tip de cancer poate fi prevenit prin vaccinarea împotriva HPV.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri