Meseriile care le expun pe femei la un risc mai mare de a face cancer ovarian

Data publicării:
hairstylist drying hair woman client in hairdressing beauty salon
Foto: Profimedia

Cercetătorii canadieni au descoperit că femeile care lucrează în domeniul frumuseții sau în contabilitate sunt expuse unui risc mai mare de a face cancer ovarian, relatează Sky News. Același studiu arată că femeile care activează în construcții se confruntă cu un risc de aproape trei ori mai mare să dezvolte boala. 

Coafezele, cosmeticienele și contabilele, dar și femeile care lucrează în industria de vânzări, retail, îmbrăcăminte și construcții sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian, potrivit unui nou studiu publicat în revista Occupational and Environmental Medicine.

Autorii studiului au subliniat însă că „deducțiile din rezultate sunt limitate”, deoarece au nevoie de mai multe cercetări pentru a examina legăturile dintre riscul de cancer ovarian și mai multe meserii.

Cercetătorii, îndrumați de cadre didactice de la Universitatea din Montreal din Canada, au descoperit o legătură între meserii și cancerul ovarian după ce au examinat datele a 491 de femei canadiene cu cancer ovarian și le-au comparat cu 897 de femei sănătoase.

Ei au luat în considerare eventualele expuneri la locul de muncă, de exemplu, dacă este mai probabil ca subiectul să intre în contact cu o anumită substanță chimică în timpul lucrului.

După ce au luat în considerare factorii potențial influenți, au descoperit că unele locuri de muncă pot fi cauza unui risc crescut de îmbolnăvire. Cercetătorii au descoperit că femeile care au lucrat în domeniul frumuseții, precum coafeză sau cosmeticiană, păreau să aibă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta cancer ovarian. 

De asemenea, femeile care au lucrat în contabilitate timp de un deceniu au avut de două ori mai multe șanse de a dezvolta boala, în timp ce muncitoarele din construcții se confruntă cu un risc de trei ori mai mare să se îmbolnăvească. 

Asistentele din magazine și cele care lucrează în vânzări au un risc crescut cu 45%, iar cele care confecționează sau modifică haine ar avea un risc crescut cu 85%, arată studiul. 

Cercetătorii au identificat „agenții” riscanți

Cercetătorii au descoperit că femeile expuse la o serie de substanțe la locul de muncă au un risc mai mare de a se îmbolnăvi. Printre acestea se numără talcul din produsele cosmetice, amoniacul, peroxidul de hidrogen, fibrele sintetice, fibrele de poliester, coloranții organici, dar și pigmenții și înălbitorii.

„Sunt necesare cercetări suplimentare bazate pe populație pentru a evalua posibilele pericole pentru muncitoare și meseriile lor”, precizează autorii studiului. 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri