Mov Crăciun dăruiește un viitor | Cristian și Darius, frații campioni la cățărare

Data publicării:
mov-1

Darius şi Cristian Râpa sunt fraţi şi se numără printre cei mai promiţători căţărători din Europa. În prezent, Darius este vicecampion european, iar Cristian este dublu campion european.

Nu aș fi crezut că o să ies campion european, vicecampion european - lucruri dificile - chiar și la Arco când m-am cățărat credeam că o sa ies ultimul și... am câștigat! Am fost mândru de mine, în momentul acela ești practic cum ești în rai”, povestește Cristian Râpă.

Când ești la un concurs și palmele îți sângerează, nu contează, tot te dai. Cum a făcut și fratele meu... el tot a continuat, nu s-a dat batut!”, spune Darius Râpă.

Ei au rămas liderii echipei, sunt sportivi cu foarte multe rezultate, Darius are foarte bune perspective, sper să se țină. O caracteristică comună este că amândoi sunt foarte ambițioși”, spune Bogdan Dudău, antrenor.

Darius şi Cristian mai au doi fraţi şi sunt crescuţi doar de mama lor. Din cauza problemelor financiare, femeia a fost nevoită să vândă apartamentul în care locuiau şi s-au mutat într-o locuinţă mai mică. Cu toate că banii sunt puţini, mama lor încearcă să găsească soluţii pentru a-i sprijini.

Sincer nu pot să imi dau seama cum reușesc, știu că trebuie și îl iau pe trebuie în brațe bine de tot și atunci reușesc. Nu știu cât reușesc că nu îmi iese tot timpul, dar încerc să fiu alături de fiecare pentru vârsta lui”, spune mama lor, Maria Râpă.

Mi-aș dori foarte mult să ajung să mă cațăr cu cățăratorii din Franța, ceea ce ar fi extraordinar, cei din Franța sunt super buni. Dorință am, am cine să mă ducă acolo, atât doar banii mă împiedică. Dar eu zic că la un moment când voi fi mare și o să muncesc, o să am bani să ajung acolo să mă cațăr cu marii cățărători din Franța”, spune Cristian.

Pentru că ştie situaţia celor doi căţărători, Bogdan Dudău a ales să îi antreneze gratuit. Sportul de performanţă implică însă multe cheltuieli.

Deplasările sunt foarte costisitoare și acolo este destul de greu de foarte multe ori am zis - Nu puteți pleca. Într-un fel sau altul au plecat tot timpul dar de foarte multe ori le-am zis că nu aveți cum să plecați, pentru că nu am cum”, spune Maria Râpă.

De fiecare dată când o văd supărată îi spun - Mami, te iubesc! - și îi apare zâmbetul pe buze și mă bucur când o văd, pentru că sunt o parte din ea!”, mai spune Cristian.

Darius şi Cristian se antrenează în fiecare zi pentru a ajunge tot mai sus. Ştiu că toate obstacolele pot fi depășite, dacă mama lor este alături de ei.   

Să ajungi sus, dar mai ales să te menţii acolo este cea mai mare provocare pentru fraţii Darius şi Cristian Râpă. Cristian este dublu campion european la escaladă, iar Darius campion balcanic. Împreună au strâns peste 50 de trofee şi medalii şi promit că nu se vor opri aici.

Pregătiri pentru noi performanțe

Când era mic, Cristi se căţăra peste tot, aşa că mama lui l-a dus la escaladă. În scurt timp băiatul a ajuns campion naţional şi de atunci nu se întoarce de la nicio competiţie fără medalii.

Am fost de două ori campion european și o dată vicecampion european”, spune Cristian Râpă.

Pe urmele lui Cristi a călcat şi Darius, fratele său mai mic, care este campion balcanic.

Ca să reuşeşti nu trebuie să te dai niciodată bătut: dacă ai căzut o dată te mai urci o dată! Încerci!”, spune Darius Râpă.

„Ca orice părinte, am fost emoţionată, m-am bucurat tot timpul pentru ei”, spune Maria Râpă, mama celor doi copii.

Cei doi căţărători se antrenează de câteva ori pe săptămână. Aproape în fiecare weekend merg la munte şi pun în practică ce învaţă la sală. Antrenorul lor, Bogdan Dudău, spune că sunt cei mai muncitori dintre elevii săi și singurii care trebuie goniţi de la sală.

Obiectivul nostru este să obţinem cât mai multe rezultate internaționale şi Cristi are cel mai bun palmares: este cel mai bun căţărător român cu palmaresul acesta la nivel de copiii: cu două turnee câştigate, cu două clasări pe podium, campion balcanic şi aşa mai departe”, spune Bogdan Dudău, antrenor.

„Eu îmi doresc să ajung campion intercontinental. Nu ştiu dacă o să reuşesc, dar eu aşa sper”, spune Darius Râpă.

Următoarea competiţie importantă pentru cei doi fraţi va avea loc vara viitoare. Vor merge în Austria şi vor reprezenta România la Campionatul European. Până atunci se antrenează, cu trupul, dar şi cu mintea.

Asta este cel mai important: să fii aici, să fii prezent, să fii cu mintea la antrenament. Şi power! Mult power!”, spune Cristian Râpă.

Mov Crăciun le-a oferit copiilor laptopuri noi, cursuri de engleză, telefoane mobile, echipament sportiv și bani.

Mov Crăciun are pentru fiecare copil câte 3.000 de euro. O parte din acești bani sunt folosiți pentru cadouri pe car și le-au dorit copii premiați în cadrul campaniei, iar restul sunt înmânați copiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri